Cara Buat Scrambled Egg Macam Akrab Hotel, Ikut Tips Ini

scrambled egg


Sarapan yang ringkas dan sihat, scrambled egg antara hidangan jadi pilihan ramai yang dipadankan dengan roti.


Jika korang inovatif, boleh pelbagaikan variasikan scrambled egg yang korang sediakan untuk mengelakkan rasa bosan dengan rasa yang serupa setiap pagi.


Jom ikut kiat ini jika nak peroleh scrambled egg sedap macam dekat hotel.



  • Antara materi-materi asas yang diharapkan selain telur adalah serbuk lada sulah dan lada hitam, garam halus dan mentega.


Baca juga: Cara Buat Tortilla Chips Cicah Telur Hancur, ‘Breakfast Dip’ Gitu



  • Susu dan butter yaitu dua bahan wajib ada untuk menghasilkan scrambled egg yang moist dan sedap mirip korang makan di hotel.

  • Kenapa scramblend egg yang disediakan di hotel itu nampak sedap dan menggoda, tetapi jika buat sendiri tak semengah hasil kejadiannya, kadang menjadi, kadang -kadang tak mirip dibutuhkan. Nak tak nak kenalah makan juga.

  • Sentiasa gunakan kuali non stick agar telur tidak lekat atau gampang hangus.

  • Jika ingin warna kuning cerah pada scrambled egg, masak sekejap je dan periode kacau telur tu jangan hingga berbuih ye. Bila mengeras dan masak terus angkat, jangan agar lama di atas kuali. Bimbag terlur akan keras dan kering kerana kuali masih panas.


Variasikan Scrambled Egg


bahan buat telur hancur


Untuk mengelakkan rasa bosan dengan rasa yang sama, korang boleh campurkan di dalam telur bawang Holland, cili benggala, cendawan cincang, keju, daging atau sosej.


Berikut resipi ringkas scrambled egg yang mudah.


Bahan-materi:


4 biji telur

1/4 cangkir susu

1 sudu salted butter


Cara-caranya:


1. Campurkan telur bersama bahan lain, berantakan rata.

2. Panaskan mentega dalam kuali memakai api sederhana.

3. Tuangkan adunan telur dalam kuali kemudian kecilkan api.

4. Apabila telur mula keras, terus kacau semoga telur tidak berketul dan masak sekata.

5. Tutup api dan scrambled egg sedia disuguhkan.


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard