Bagi peminat Masak Lemak Cili Padi ini, pastinya nak mencuba masak memakai rebung dan perut lembu juga.
Menerusi perkongsian resipi dari CikPuan Julie Raja Iskandar ni, korang boleh cuba buat. Sangat mudah untuk memasaknya dan rasanya pastinya membuka selera.
Jika suka pedas, boleh lebihkan cilinya mengikut selera masing-masing. Nikmat tak terkata!
Resipi Masak Lemak Cili Padi Perut Lembu Dan Rebung
Bahan-materi:
- Perut lembu
- Rebung
- Santan
- 1 inci kunyit hidup – ditumbuk atau dikisar
- 1 inci asam gelugur
- 1 batang serai – dititik
- 20-25 biji cili padi – ditumbuk atau dikisar
- Garam secukup rasa
Cara-cara memasaknya:
1. Perut lembu direbus sampai lembut dan empuk lalu dipotong mengikut citarasa masing-masing.
- Nota: Semasa merebus perut lembu, untuk hilangkan anyir, masukkan halia.
Baca juga: Cara Cuci Perut Lembu, ‘Confirm’ Putih Bersih Kalau Ikut Cara Ni
2. Masukkan perut lembu yang sudah diiris ke dalam periuk. Masukkan juga materi-bahan yang sudah ditumbuk atau dikisar.
3. Masukkan santan cair ke dalam periuk.
4. Kemudian masukkan serai yang telah dititik dan asam gelugor. Rebuskan lagi hingga mendidih.
5. Masukkan hirisan rebung.
6. Akhir sekali, masukkan santan pekat. Biarkan atas api yang perlahan, semrawut kuah agar tidak pecah minyak.
7. Perasakan dengan seperlunya dan tunggu beberapa minit dan telah siap untuk dihidang!
Tidak ada komentar:
Posting Komentar