Agar-Biar Santan Isi Kelapa Muda, Jarang Dibentuk Orang Tapi Sungguh Sedap & Menyegarkan

agar-agar santan


Musim panas sekarang ini, tekak asyik nak benda yang menyegarkan sahaja, betul tak? Sedapnya kalau dapat makan pencuci lisan yang anggun dan sejuk seperti Agar-Agar Santan.


Pencuci lisan ini bukan biasa-biasa, dalam beliau siap ada isi kelapa muda. Agar-biar pun dah sedap, lalu diaduk dengan kelapa ini bertambah sedap!  Tapi, pastikan disejukkan semalaman sebelum makan.


Baca juga: Resipi Puding Mangga Yang Buat Kecur Air Licur, Memang Sedap Punyalah!


Resipi Agar-Agar Santan Isi Kelapa Muda


Bahan Untuk Lapisan Bawah:



  • 1/2 pek semoga-agar tali ( 6 gram )

  • 6 sudu makan gula

  • 1/2 sudu teh garam

  • 300 ml santan pekat

  • 300 ml air



Cara Buat Lapisan Bawah Agar Agar:



  1. Dalam periuk, masukkan air dan didihkan. Bila dah mendidih, baru letak supaya supaya tali. Kacau dan biarkan hingga betul-betul hancur. Baru tambah masuk gula bersama garam. Tutup api bila sebati dan suamkan.

  2. Kemudian, gres tambahkan santan dan kacau manja.Tuang dalam bekas adunan lapisan bawah dan supaya membeku sekitar 30 minit. Kita lanjutkan membuat lapisan atas.


“Pernah tak anda buat resepi agar agar santan yang mengandungi dua lapisan sedap. Lapisan bawah ketimbang santan pekat dan lapisan atas isi kelapa muda.”


Bahan Untuk Lapisan Atas:



  • 10 helai daun panda dikisar bareng 1/2 cawan air dan ditapis.Ambil jusnya.

  • 2 biji isi kelapa muda

  • 4-6 sudu makan gula

  • 1/2 biar supaya tali ( 6 gram )

  • 350 ml air


Cara Buat Lapisan Atas:



  1. Didihkan air dalam periuk hingga berbuih. Masukkan agar-semoga tali dan berantakan hingga sungguh-sungguhsebati. Baru tambahkan jus pandan,gula dan berantakan sebati. Tutup api dan suamkan.

  2. Lorek dengan garpu permukaan lapisan bawah yang mulai membeku tadi. Tujuan dilorek untuk membolehkan dua lapisan bercantum manis dan tidak pecah jikalau diangkat.

  3. Susun isi kelapa muda di atas permukaan lapisan bawah.Baru tuangkan adunan lapisan atas yang suam tadi.


  4. Biarkan di luar sekitar 30 minit dan masukkan dalam peti untuk mengeras dalam anggaran era 2-3 jam. Makara kalau anda nak makan supaya biar santan ini pada waktu berbuka puasa, seeloknya buat pada tengahari.

  5. Siap! Anda jangan lupa untuk cuba buat di rumah, okay!



Kredit resipi: Anisah Connie


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard