Wanita Kongsi Rahsia Warna Sambal Nasi Lemak Gelap & Tak Cair, Boleh ‘Cubit’ Jikalau Makan

sambal nasi lemak gelap


Seorang wanita yang diketahui sebagai Farhah Azman berkongsikan resipi sambal nasi lemak gelap dan tak cair kegemaran suaminya.


Perkongsian menerusi grup Masak Apa Hari Ni (MAHN) itu sudah menerima perkongsian nyaris 3.4 ribu.


Menurutnya, suami ia sungguh suka sambal nasi lemak mirip ini kerana tidak cair. Boleh cubit-cubit sambal jika tengah makan.


Resipi Sambal Nasi Lemak Berwarna Gelap & Tak Cair


Buat sambal ni tak pakai bawang putih, tak pakai belacan, namun rasa dia tu hingga suami mintak buat sambal ni untuk makan dengan lauk lain jugak, terutama kuah masak lemak.


Bahan-materi kisar:



  • Lada kering 1 genggam (rebus dahulu)

  • Lada besar meran 2 genggam

  • Bawang merah besar 3 biji (bawang kena banyak, rasa elok bawang tu penting)

  • Segenggam ikan bilis


Bahan-bahan lain:



  • Perasa

  • Gula merah

  • Garam

  • Asam jawa


Cara-cara:



  1. Kisar semua materi-materi kisar.

  2. Bila dah siap kisar, panaskan api dan letakkan minyak dalam kuantiti yang banyak.

  3. Masukkan materi kisar, lalu terus masukkan gula merah. Inilah rahsia warna sambal gelap, kena masuk gula permulaan.

  4. Kemudian agar sehingga pecah minyak, masukkan air dan biarkan pecah minyak. Ulang selama 3 kali pecah minyak. Masukkan juga bareng asam jawa dan garam.

  5. Anggaran masa mengolah makanan yakni selama 2-3 jam untuk jadikan sambal pekat.

  6. Jangan lupa masak memakai api sederhana.

  7. Tengah masak tu, boleh taburkan lagi ikan bilis.



Sedap buat versi ini. Sambal tak cair, boleh cubit-cubit sambal kalau makan. Selamat mencuba!



Kredit: Farhah Azman


Baca juga: Rahsia Kari Ikan Sedap, Kena Guna Rempah Kari Homemade. Ini Cara Membuatnya


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard