Resipi Tapai Ubi Kayu, Ikut Cara Ni ‘Confirm’ Cantik & Tak Masam

tapai ubi kayu


Ubi kayu ialah antara masakan yang cukup popular dalam golongan masyarakat kita. Selain direbus dan dikonsumsi bersama dengan kelapa parut, dia juga sungguh enak kalau dibuat tapai ubi kayu. Bukan pulut sahaja boleh dibentuk tapai, ubi ini juga turut boleh.


Sangat sedap bila dibuat sedemikian rupa, lebih-lebih lagi jika digoreng selepas ianya dijadikan tapai. Namun untuk dijadikan tapai, ada tekniknya yang tersendiri biar rasanya cantik dan sedap serta tidak masam.


Jom kita ikuti perkongsian dari Nor Aini Abd Rahman di bawah. Caranya sangat gampang dan kalau ikuti dengan betul niscaya menjadi punya.


Cara Buat Tapai Ubi Kayu


Bahan-materi:



  • 1/2 kilo ubi kayu

  • 1/2 biji ragi – sebesar uang 20 sen


Cara-cara penyediaannya:



  1. Kupas apalagi dahulu kulit ubi kayu dan potong ikut suka nak panjang mana. Ubi yang besar tu belah dua atau empat.

  2. Cuci higienis ubi tadi.

  3. Rebus ubi separuh empuk je.

  4. Kemudian toskan air dan biarkan sejuk.tapai ubi kayu

  5. Haluskan ragi pakai penapis teh, tabur atas ubi kayu. Bagi semua bahagian kena ragi.

  6. Simpan dalam bekas tertutup, dua malam ubi dah jadi tapai.tapai ubi kayu


Risau tapai jadi masam?


Di sebalik keenakan tapai ubi kayu yang kita nikmati itu, ramai tidak tahu proses menghasilkannya tidak semudah disangka.


Ada beberapa pantang larang yang diamalkan pembuatnya bagi menghasilkan tapai yang enak, elok dan bermutu.


Menurut Harian Metro, pelbagai pantang larang antaranya lisan jangan celupar dan mengeluarkan kata-kata tidak anggun dikala menyediakan tapai.


Individu yang membuat tapai ubi juga dilarang dalam keadaan tertekan atau murka kerana kononnya boleh memberi kesan terhadap rasa tapai dihasilkan.


Kredit: Nor Aini Abd Rahman


Baca juga: Cara Buat Ubi Kayu Goreng Rangup & Lembut, ‘Ngam’ Betul Makan Sambil Hirup Kopi


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard