Resipi Roti Bakar Bulgogi Ayam Ala Korea

roti bakar


Roti bakar merupakan sajian yang tepat dicicipi semasa sarapan atau minum petang.


Ia bukan sahaja enak dan membuat kenyang, malah cara penyediannya juga cukup beraneka.


Jom kita cuba model korea ini iaitu Roti Bakar Bulgogi Ayam.


Baca juga: Modal Hanya RM5, Resipi Roti Gebu ‘Simple’ dan Jimat Duit


Resipi Roti Bakar Bulgogi Ayam Ala Korea


Bahan-materi:



  • 1 sudu besar mayonis

  • 450g paha ayam tanpa tulang, diiris ketulan kecil

  • 3 sudu besar kicap cair

  • 1 sudu teh minyak bijan

  • 1 sudu teh serbuk halia

  • ¼ sudu teh serbuk lada hitam

  • 2 sudu besar gula perang

  • ¼ cawan Air soda

  • 2 ulas bawang putih

  • ½ sudu besar cuka beras

  • Minyak masak

  • 40g daun salad atau daun bawang – dicincang

  • 8 keping roti gandum yang telah dibakar


Cara-cara menjadikannya:


1. Perap ayam dengan semua materi-materi selama 30 minit di dalam peti sejuk.


2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam sehingga masak dan ketepikan.


3.Untuk menghidang, sapukan mayonis pada setiap keping roti.


4. Letakkan sedikit daun salad di atas roti dan disertai dengan bulgogi ayam dan taburkan sedikit daun bawang.


5. Akhirnya, tutup dengan sekeping roti lagi. Hidangkan serta merta.


Selamat mencuba.




Sumber: Nak Makan Apa

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard