Mi Goreng Lembap Stail Gerai Zaman Kanak-Kanak, Mengimbau Kembali Detik Nostalgia

mi goreng basah


Bila lihat Mi Goreng Basah ni automatik teringat masa zaman kecil-kecil dahulu.


Nostalgia sungguh jikalau teringat gerai yang jual mi tu, dibungkus dengan surat khabar dan makan kala panas-panas.


Mi Goreng Basah Nostalgia


Bila makan mi ni, rasa dia pasti akan mengimbau tahun 80an di saat zaman kanak-kanak.


Cara membuatnya juga cukup ringkas. Jom sama-sama cuba buat dengan memakai resipi yang dikongsi oleh Emee Sham di bawah.


“Sape suka mee goreng lembap. Menu kakak masak untuk malam ni. Mee goreng lembap nostalgia. Kita boh ayam, teloq, tauhu, sawi, tauge serta cabe jeruk dan limau nipis.


Kemudian kita bungkus dengan paper, aroma diaaaaaa. Agak payah nak jumpa mee goreng camni sekarang. Mengimbau tahun 80an, senyum mak andeh kita..”



Resipi Mi Goreng Basah


Bahan-materi:



  • Sepeket mee kuning(lalukan dengan air paip)

  • Isi ayam

  • Air rebusan ayam

  • Telur

  • Sawi

  • Tauge

  • Bawang putih + bawang merah (Tumbuk halus)

  • Cili kisar

  • Sos tiram

  • Sos cili

  • Tauhu goreng yang dihiris

  • Kicap lemak elok


Cara-cara:



  1. Panaskan sedikit minyak. Gorengkan 2 biji telur, hancurkan kasar. Angkat dan ketepikan.

  2. Tambah sedikit minyak lagi dalam kuali goreng telur tadi, tumiskan bawang. Kacau sehingga agak garing.

  3. Kemudian masukkan cili kisar dan semrawut rata. Tumis hingga cili masak.

  4. Terus masukkan air rebusan ayam, biarkan mereneh seketika. Kepekatan kuah mengikut sukatan masing-masing.

  5. Letakkan kicap anggun dan sedikit sahaja kicap masin. Biarkan mendidih.

  6. Masukkan tauhu dan telur. Akhir sekali masukkan mee. Kacau rata.

  7. Masukkan juga sawi dan taugeh. Kacau rata.

  8. Kacau kurang warna, tambahkan kicap lemak manis.


Selamat mencuba!



Kredit: Emee Sham


Baca juga: Tips Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning, Rendam Dengan ‘1 Bahan’ Ini Saja


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard