Resipi Bancuhan Waffle Rangup Dan Tak Lembik Macam Kedai

waffle


Menu waffle, antara snek paling bahagia dan cepat untuk disediakan buat keluarga.


Bukan cuma sesuai untuk sarapan pagi, waffle juga boleh dibentuk untuk minum petang. Tentunya waffle yang rangup dan tidak lembik menjadi pilihan.


Dihidangkan pula dengan buah-buahan, madu dan aiskrim, memang sedap tak terkata. Tak perlu lagi beli di kedai, anda boleh buat sendiri di rumah. Hanya ikut resipi yang dikongsi oleh Nor Asiah.


Resipi Waffle Rangup


Bahan-bahan:


3 cawan tepung gandum

2 ½ cawan air

¾ cawan minyak masak

2 biji telur

Esen vanila

2 sudu besar susu tepung

3 sudu besar gula

½ sudu teh garam

1 sudu besar serbuk penaik

¼ sudu besar baking soda


Cara-cara menjadikannya:


1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Pukul sampai sebati.

2. Biarkan adunan selama 10 hingga 15 minit.

3. Masukkan ke dalam waffle maker dan tunggu hingga masak.

4. Boleh sapu dengan flavour yang anda suka. Siap!





Selamat mencuba.




Sumber: Nor Asiah



Baca juga: Cara Buat Ubi Kayu Goreng Rangup & Lembut, ‘Ngam’ Betul Makan Sambil Hirup Kopi


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard