Cara Buat Ayam Masak Kicap Dan Sambal Gesek Ala Tiga Budak Gemok

ayam masak kicap


Hidangan Ayam Masak Kicap ala Tiga Budak Gemok ni memang popular. Enak dan kena dengan selera orang Malaysia.


Ada pula Sambal Gesek, aneka ulam dan telur dadar, Pergh…Sedap tak terkata. Padu beb!


Menerusi perkongsian saudari Rozmaliza Omar, beliau sudah berkongsi resipi Ayam Masak Kicap Dan Sambal Gesek Ala Tiga Budak Gemok yang boleh anda cuba.


Baca juga: Nasi Terjelantah? Wanita Ini Kongsi Petua ‘Repair’ Balik, Jangan Buang Terus!


Berikut yakni materi-bahan yang diharapkan.




Resipi Ayam Masak Kicap


ayam kicap


Bahan A:


1/2 ekor ayam – dibersihkan, potong kecil dan gaul dengan garam serta serbuk kunyit. Goreng sampai garing.


Bahan B: Tumbuk / Kisar Kasar


1 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

3 biji cili api merah

5 biji cili api hijau

1/2 inci halia – hiris nipis dahulu


Bahan C:


4 sudu makan sos tiram

7 sudu makan kicap lemak bagus

2 sudu makan kicap cair

1 sudu makan karamel masakan

1 sudu makan gula melaka

1 sudu makan pes asam jawa

3 tangkai daun kari

Garam (bubuh kalau perlu sahaja)

Ajinomoto – optional


Cara-cara memasaknya:


1. Gorengkan ayam sampai garing. Ketepikan saat itu juga.

2. Tumbuk atau kisar sedikit garang bahan-bahan B.

3. Gunakan minyak lebihan goreng ayam tadi dan tumis materi-materi tumbuk/kisar hingga kuning.

4. Masukkan bahan-materi C. Garam letak jika perlu. Kacau 2-3 minit. Sesuaikan rasa. Sekiranya suka agak berkuah masukkan sedikit air.

5. Bila telah cukup rasa, masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul rata. Siap.




Resipi Sambal Gesek


sambal gesek


 


Bahan-bahan:


15 biji cili api hijau (*)

15 biji cili api merah (*)

1 biji bawang holland size kecil (*) – potong garang

3 ulas bawang putih (*) – potong agresif

Garam dan gula secukup rasa

1 biji perahan limau nipis

Minyak masak untuk menggoreng


Cara-cara memasaknya:


1. Panaskan minyak dan gorengkan semua materi-materi yang bertanda (*).

2. Gorengkan sampai layu dan bawang sedikit kekuningan.

3. Bila sudah layu, angkat dan tumbuk/ kisar semuanya hingga 90% lumat..

4. Perasakan dengan garam, gula & jus perahan limau nipis. Sesuaikan rasa. Siap untuk dihidang.


Selamat mencuba.




Sumber: Rozmaliza Omar

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard