Resipi Mi Champa Pedas Berasap, Punyalah Sedap Hingga Berpeluh Satu Tubuh!

mi champa


Hari Raya Aidiladha tahun ini telah berlalu pergi, harus banyak lagi lebihan daging lembu korban yang masih belum diolah kan? Oleh itu apa kata anda cuba Resipi Sup Mi Champa yang berasal dari Kemboja ini. Rasa pedas-pedas bersup confirm buat kita berpeluh saat makan!


mi champa


RESIPI MI CHAMPA


Bahan kuah:




  • 1 1⁄2  – 2 kg daging lembu beserta tulang untuk dbuat bone broth

  • 3 liter air

  • 4 biji bawang holand* potong 4

  • 3 biji bawang besar * potong 4

  • 2 inci lengkuas diiris nipis* hiris nipis

  • Seekor sotong kering sebesar tapak tangan*

  • daun ketumbar seikat

  • daub bawang

  • 2 batang kulit kayu cantik*

  • 4 biji bunga lawang*

  • 1⁄2  cawan sos ikan

  • Gula

  • Garam

  • Perasa jikalau suka

  • Serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam

  • 3 kiub stok perisa daging


Cara-caranya:


 



  1. Didihkan air rebusan dahulu, masukkan daging dan tulang. Rebus dalam 30minit hingga 1 jam lalu buang air rebusan daging tadi beserta kotoran.

  2. Kemudian masukkan air dan tulang serta daging rebus kembali dalam selepas 30 minit mendidih lihat kalau air rebusan ada buih-buih atau keruh buang lagi airnya dan masukkan air yang baru (3 liter),

  3. Masukkan tulang serta daging dan rebus lagi. Kali ini rebus sehingga daging empuk, keluarkan daging dan rebus tulang sehingga 5@6 jam.

  4. Sementara tunggu daging empuk, anda boleh bakar dahulu bawang holand, bawang merah besar, lengkuas, sotong kering, kayu bagus dan cengkih. (Lihat gambar)


  5. Dalam rebusan tulang tersebut masukkan materi-bahan yang kita bakar tadi.

  6. Masukkan juga sos ikan, seikat daun ketumbar, serbuk lada hitam/lada sulah dan kiub stok perisa daging, garam dan perisa serta daun bawang. Rebus dengan api perlahan. Sebenarnya sup ni sangatlah sedap jikalau makan panas-panas.

  7. Masa ceduk kuah tuang dalam mangkuk mee, tapis apalagi dulu guna penapis biar bawang dan segala rempah tak masuk dalam mangkuk mee untuk peroleh kuah yang suci bersih je.


RESIPI SAMBAL LADA



Bahan-bahan:



  • 4 biji lada merah (besar)*

  • 20-30 biji cili api*

  • 2 ulas bawang putih*

  • 2 sudu besar cuka

  • Sedikit garam


Cara-caranya:



  1. Rebus sehingga layu bahan2 bertanda (* ) di atas, lalu toskan dan kisar sehingga hancur beserta dengan cuka dan garam. Siap.


RESIPI MINYAK BAWANG PUTIH



Bahan-bahan:




  • 3 labu bawang putih dibersihkan dipotong halus



  • 1 cawan minyak jagung



Cara-caranya:



  1. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih goreng sehingga kekuningan dan tutup api.


BAHAN-BAHAN LAIN




  • kuey teow, mihun,mee champa

  • Mee champa

  • Daun ketumbar, daun sup, daun bawang

  • Limau nipis

  • Hirisan daging

  • Minyak bawang putih

  • Lobak asin yang diiris halus

  • Sambal lada

  • Tauge

  • Kicap

  • Serbuk lada sulah/lada hitam

  • Gula (komplemen bila suka cantik)

  • Sos ikan bila perlu


P/s: Masa nak makan, letak kicap, perah asam limau, letak sambal lada, minyak bawang putih, serbuk lada hitam/lada sulah, sos ikan dan gula kalau suka elok. Mee sup akan lagi sedap!


mi champa


Kredit: Leya Alia


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard