Cara Buat Sup Ayam Tanpa Minyak, Mudah & Lebih Sihat Untuk Satu Keluarga

sup ayam tanpa minyak


Selalu kita ingat jika buat sup ayam kena tumis dahulu baru sedap alasannya ada aroma ia, tetapi bergotong-royong kalau tanpa minyak dan tumis pun sedap sebab minyak dari ayam akan keluar sendiri dan beri cukup rasa. Sup ayam tanpa minyak macam ni sangat cocok buat anda yang tengah pembatasan makanan .


Yang penting, jika buat sup ayam ikut cara ini lebih mudah dan sihat untuk seisi keluarga. Dapat jimat minyak juga alang-alang minyak sekarang tengah mahal.


Baca juga: Cara Buat Sup Ayam Siam Masam-Masam Pedas, Punya Rasa & Aroma Tersendiri


RESIPI SUP AYAM TANPA MINYAK


Bahan-materi:



  • Ayam setengah ekor

  • Bawang merah 6 ulas

  • Bawang putih 6 ulas

  • Sehiris halia

  • Empat sekawan (atau sup bunjut)

  • Ubi kentang (potong besar semoga tak cepat hancur)

  • Bawang goreng

  • Daun sup


Cara-cara:



  1. Tumbuk kasar bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian satukan dalam periuk bersama ayam,

  2. Isi air sehingga ayam tenggelam. Buka api perlahan dan tutup periuk.


  3. Di pertengahan tu boleh letak ubi kentang. Kalau berbuih buih macam ni, belum masak lagi sup dan ayamnya.


  4. Bila terbit minyak asli dari ayam tu, tandanya sup dah masak.


  5. Boleh letak daun sup dan bawang goreng.


  6. Boleh letak garam untuk perasakan serta gula jika suka.

  7. Siap untuk disajikan, selamat mencuba!


Kredit: Nik Nur Adilin


Baca juga: Resipi ‘Nasi Goreng’ Tanpa Nasi, Sesuai Untuk Korang Yang Tengah Diet


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard