Doktor Kongsi Resipi Kiub Pati Ayam Homemade, Lebih Sihat & Tanpa Msg

kiub pati ayam


Masakan tak ‘ngam’ jika tak letak kiub pati ayam kan? Biasanya diletak dalam masakan seperti sup, bubur ataupun nasi ayam.


Sebelum ini kalau asyik beli yang dah siap di pasaran, kali ini apa kata jom cuba buat sendiri kiub pati ayam kat rumah. Lebih sihat sebab tanpa materi pengawer dan MSG yang semestinya tidak baik untuk kesihatan.


Jom ikuti resipi hasil perkongsian dari Dr. Mazliana Mazlan di bawah.


Resipi Kiub Pati Ayam Homemade, Lebih Sihat & Tanpa MSG


Sambil tidurkan anak pun boleh buat kiub ayam dari ayam dan sayuran sebenar tanpa perasa dan MSG.


Dulu, kiub ayam mesti jadi stok tak pernah putus aku di rumah.


Bubur.


Nasi ayam.


Sup.


Mee hailam.


Nasi goreng.


Bahan-materi:



  • Ayam tanpa antibiotik dan bebas hormon

  • Bawang besar

  • Bawang putih India

  • Leek

  • Cendawan

  • Bunga cengkih

  • Biji ketumbar

  • Daun bay

  • Garam Himalaya

  • Cuka epal

  • Air


Cara-cara:



  1. Mula-mula kisar ayam. Keluarkan ayam.


  2. Kemudian kisar pula sayur. Masukkan semula ayam yang telah dikisar tadi.


  3. Dah siap kisar seluruhnya masukkan bahan-materi lain, dan masak 25 minit. Tinggal je, tak payah tunggu depan Thermomix pun.


  4. Dah siap masak nanti, kisar bagi hancur semuanya 1 minit.

    kiub pati ayam


  5. Kalau tiada Thermomix, boleh jugak buat sendiri. Perlu kisar banyak kali untuk sungguh-sungguhhalus kisarannya.

  6. Boleh jugak buat versi serbuk. Kena bakar lepas dah siap masak. Mana-mana je yang mudahkan korang nak buat dan guna nanti.

  7. Masukkan dalam bekas kiub silicon, lalu bekukan.


  8. Dah siap. Mudah sangat kan.

    kiub pati ayam



Kredit: Mazliana Mazlan


Baca juga: Cara Buat Kentang Goreng Homemade Untuk Anak, Lagi Sihat & Selamat Tanpa Bahan Pengawet


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard