Resipi Donut Tanpa Guna Mixer, Tak Perlu ‘Rehat’ Usang Tetapi Hasil Tetap Lembut & Sedap

resipi donut


Anak-anak suka makan donut? Ibu-ibu boleh cuba buat sendiri di rumah. Senang je jika ikut resipi donut tanpa guna mixer di bawah ini.


Kalau sebelum ni asyik beli, jom buat sendiri pula. Sekali buat, mampu banyak. Memang jimat berganda!


Cara Buat Donut Tanpa Guna Mixer


Bahan-materi:



  • 220g susu

  • 1/2 sudu besar yis

  • 100g gula halus

  • 500g tepung roti / tepung serba guna

  • 1/2 sudu kecil garam

  • 1/2 sudu kecil roti improver

  • 1 biji telur

  • Sedikit air

  • 50g mentega / marjerin


Bahan topping:





  • Gula halus / gula aising




Cara-caranya:



  1. Ambil satu mangkuk, tuangkan susu segar, yis dan gula halus yang sudah dikisar. Kacau dan rehatkan selama 5 minit.

  2. Dalam magkuk lain, satukan tepung roti/tepung serbaguna, gara dan roti improver. Sebatikan.

  3. Kemudian masukkan adonan susu, yis dan gula halus tadi. Pecahkan juga 1 biji telur.

  4. Gaul menggunakan tangan sehingga menjadi doh. (gunakan glove plastik semoga adunan tidak melekat di tangan)

  5. Tambahkan sedikit air. Tekan dan lipat sehingga doh menyerap air yang dituangkan tadi.

  6. Masukkan pula mentega/margerin. Teruskan menggaul sehingga mentega bercampur dengan doh sepenuhnya.

  7.  Lipat dan tekan pada doh. Teknik menggunakan tangan ini sangat bagus kerana doh cepat menjadi dan tiada biji-biji kecil keluar pada roti nanti.

  8. Bila mentega dah sebati dengan doh, keluarkan doh ke atas permukaan meja atau loyang besar yang higienis.

  9. Taburkan sedikit tepung agar doh tidak menempel pada tangan.

  10. Gosok doh (macam cuci kain guna tangan). Gosok doh sehingga menjadi sedikit lembut.

  11. Tutup doh menggunakan plastik wrao dan rehatkan selama 10 minit.

  12. Tabur sedikit tepung ke atas permukaan meja atau loyang besar yang higienis. Ambil doh tadi dan tekan sedikit.

  13. Gunakan roller dan gulungkan doh depan belakang sehingga rata dan pastikan doh tiada angin.

  14. Ambil pola donut dan tekapkan pada doh yang telah diratakan.

  15. Bila dah siap tekap, rehatkan doh selama 1 jam sebelum digoreng.

  16. Pastikan minyak dah cukup panas sebelum mula menggoreng.

  17. Lepas siap goreng, taburkan gula halus atau gula aising.

  18. Siap! Selamat mencuba.


Kredit: Kai Hasidin


Baca juga: Resipi Cakoi Mudah Tanpa Yis, Tapi Tetap Lembut & Jadi Berlubang Di Tengah


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard