Cara Buat Apam Puri Inti Kastard Jagung Guna Pola Karipap

apam puri


Apam Puri ni mesti korang tertanya-tanya macam mana rupanya. Kalau nak tahu, jom follow resepi apam puri inti kastard jagung kat sini.


Confirm korang suka!


Kuih ni memang sebijik bentuk karipap, namun teksture nya lembut macam apam yang kita lazimmakan. Yang lagi seronok inti kuih ni memakai inti kastard jagung yang ramai penggemarnya.


Baca juga: Lebihan Nasi Jangan Dibuang, Boleh Buat Apam Nasi Yang Lembut!


Nak hidang dengan kastard perisa lain pun boleh. Sesuai dihidang untuk majis-majlis.


Kuih ni boleh di warnakan dengan apa je jenis warna yang korang suka. Boleh letak warna pink, kuning, hijau dan macam-macam lagi.


Cantik kejadiannya! Anak-anak pun mesti kepincut dengan warnanya. Kuih ni juga sesuai di jadikan hidangan minam petang sekeluarga.


Yang nak try buat kuih apam puri ni boleh follow resepi yang dikongsikan oleh Pn Habsah Ngah ini.


Resipi Apam Puri Inti Kastard Jagung


Bahan-bahan:



  • 2 cawan Tepung gandum

  • Telur sebiji

  • Yis setengah peket

  • 4 sudu besar Gula

  • Garam sikit

  • 2 cawan Air

  • Pewarna ikut suka


Bahan inti kastard jagung:






  • 1 cawan Air

  • 1/2 cawan Tpg gandum

  • 1/2 cawan Tpg kastard

  • 4 sudu besar Gula

  • 2 sudu besar perisa jagung


** Nak rase lemak boleh guna susu pekat ganti gula


Cara penyediaan apam:


1. Satukan semua materi untuk apam dan berantakan sebati. Perap dalam 15 minit.


2. Panaskan fry pan. Masak adunan macam buat lempeng namun tak payah terbalikkan dan tak payah letak minyak.





3. Guna api paling slow ye. Siap dan ketepikan.


Cara penyediaan inti:


1. Satukan semua materi untuk kastard dalam periuk.


2. Kacau rata, masak guna api slow. Kacau hingga pekat likat.


3. Tutup api dan sejukkan.


Cara bentukkan apam puri: Guna je pola karipap. Letak inti dan ketip. Siap untuk dihidang.







Sumber: Pn Habsah Ngah

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard