Rahsia Kari Ikan Sedap, Kena Guna Rempah Kari Homemade. Ini Cara Menjadikannya

rempah kari homemade


Teringin nak masak kari, tetapi serbuk kari habis pula. Haa,jangan gelisah boleh buat sendiri rempah kari homemade.


Ramai tak tahu rupanya jika buat sendiri rempah kari, kari kita akan jadi lebih sedap tau.


Cara menciptakan rempah kari sendiri ini telah dikongsi oleh Normah Bahari. Inilah rahsia nak hasilkan kari ikan yang sedap.


Cara Membuat Rempah Kari Homemade


Bahan-materi:



  • 10-12 biji cili kering

  • 3 sudu besar rempah biji (ketumbar)

  • 3 ulas bawang putih

  • 1 labu bawang besar atau 5-7 ulas bawang kecil

  • Kunyit hidup sebesar ibu jari

  • 10-15 biji lada hitam

  • 2 sudu besar jintan putih

  • 1 sudu besar jintan manis


Cara membuat:



  1. Basuh semua materi, tapis dan rendam pula dalam air panas selama 10 minit kecuali bawang dan kunyit hidup.

  2. Kisar semua materi hingga halus (boleh juga guna penggiling, jika ada lagi sedap akibatnya). Siap!

  3. Rempah yang dah dikisar halus ini boleh terus digunakan untuk masak kari mirip biasa.



Cara Masak Kari Ikan



  • 5 ulas bawang kecil/1 labu bawang besar

  • 2 ulas bawang putih

  • 2 tangkai daun kari

  • 1⁄2- 1 cawan minyak untuk menumis

  • 1 sb halba campur

  • 1 biji tomato ( diiris kecil )

  • 1⁄2 kg ikan

  • 1 cawan santan ( 1/2 biji kelapa )

  • Asam jawa ( agak2 )

  • 1 cawan air

  • Sayuran


Cara membuat:



  1. Tumis bawang yang diiris, masukkan halba campur serta tomato dan daun kari.

  2. Bila dah bau, masukkan rempah homemade yang dikisar, kacau dengan api perlahan.

  3. Bila dah bacin harum semerbak, gres tuangkan air. Tunggu sehingga pecah minyak (tentukan sungguh-sungguhpecah minyak).

  4. Curah santan, asam jawa dan tambah air lagi, lalu masukkan ikan, perasa dan selesai sekali masukkan sayuran.



Kredit: Normah Bahari


Baca juga: Rahsia Kari Ayam Pekat Likat, Ini ‘Step By Step’ Cara Membuatnya


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard