Resipi Talapia Garing Sos Limau Style Cambodia, Sure Hirup Pinggan Nanti

talapia


Pernah cuba ikan Talapia Garing Sos Limau ala Cambodia? Hidangan ini sungguh populer tau di negara sana.


Kalau jenis suka mencuba resipi baru, jom cuba masak lauk ini. Mesti akan jadi sajian baru kegemaran korang.


Tak renyah nak buat juga alasannya tak banyak pakai materi. Jom kita ikuti resipi perkongsian dari Marina Ismail ini.


Baca juga: Resipi Ikan Stim Ala Nyonya Sedap & Isi Lembut, 4 Langkah Je Dah Siap!


Beliau ‘claim’ katanya sedap hingga menghirup pinggan. Fuhh! harus sedap dengan rasa isi talapia yang dilapik dengan rasa masam, masin, elok dan pedas.


Meleleh air liur min jika nak explain. Hiks!


Jom kita cuba


Resipi Talapia Garing Sos Limau Style Cambodia


Bahan-materi:






  • 1 ekor ikan talapia

  • 3 biji limau nipis (ambil jus)

  • 3 sudu besar gula

  • 3 biji cili padi merah (dipotong halus)

  • 5 biji cili padi hijau (diiris halus)

  • 5 sudu besar sos ikan

  • 7 ulas Bawang Putih (dicincang halus)

  • 2 tangkai daun ketumbar (dipotong halus)

  • Garam untuk lumur ikan


Cara-cara memasaknya:


1. Basuh ikan sehingga higienis dan hilang hanyirnya dengan limau nipis.


2. Lumurkan garam secukupnya pada ikan dan perap saat itu juga. Tak perlu letak kunyit tau.


3. Goreng ikan talapia tersebut sehingga garing. Kemudian, ketepikan.


4. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga naik amis. Jangan sampai beliau garing.


5. Campurkan sos ikan, gula jus limau nipis, cili padi, dan daun ketumbar. Kacau sebati.





6. Masukkan bancuhan di atas tadi dalam kuali yang sedang menumis bawang putih tadi.


7. Kacau dan rasa. Mesti rasa tau. Sebab masakan ini perlu cukup rasa masam, elok, masin, dan pedas. Kalau ada yang terkurang, adjust balik masakannya.


8. Selepas siap, boleh tuangkan ke atas ikan talapia yang telah digoreng garing dan siap untuk dihidang.







Nota komplemen: Korang kena beli talapia yang masih hidup berenang dalam akuarium tu. Dia orang akan tangkap dan terus siang. Rasa isi ikan lebih sedap, isi pejal dan anggun.




Talapia termasuk dalam ikan air tawar. Pastikan basuh betul-betul sampai hilang wangi.


Guna limau nipis paling manis. Cepat je hilang busuk hanyir ikan tu nanti. Korang kena ikut kiat ni jikalau nak masakan korang sedap.


Selamat mencuba!




Sumber: Marina Ismail

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard