Restoran kuliner ala Thailand sememangnya bak cendawan tumbuh selepas hujan. Jika sebelum ini terkadang menikmati kuliner di kedai makanan sahaja, apa kata kali ini jom cuba masak sendiri kuliner Thai seperti Thai Salad.
Hidangan Tomyam, Somtan, Kerabu Maggi dan banyak lagi sudah sering dicuba. Tidak salah jika cuba jenis kuliner Thailand yang lain pula. Menu ini sesuai untuk anda yang sedang ‘pembatasan makanan ’.
Baca juga: Resipi Tomyam Putih Versi Thailand, Sangat Praktis & Menyelerakan
Resipi Thai Salad Yang Sesuai Untuk Diet
Bahan-bahan untuk sos:
- 5 ulas bawang putih
- 5-7 biji cili padi merah
- 2 cawan air
- 1 cawan kacang tanah – digoreng
- 1 cawan santan/ susu full cream
- 5 biji telur rebus – ambil kuning
- 1 sdb cuka
- Garam dan gula
Cara-cara buat sos:
- Kisar semua materi-materi sos sehingga lumat. Masak dengan api perlahan.
- Sekiranya sos pekat tambah sedikit air. Sos harus ada rasa masam-masam, cantik dan pedas.
Bahan-materi untuk salad:
- 1 pokok daun salad
- 1/2 biji kobis ungu
- Tomato cherry
- 1 biji timun
- 4 biji telur rebus – dibelah dua
- 5-6 biji fishball goreng
- 3 batang sosej potong serong
- 1 keping dada ayam – gaul dengan tepung bestari
Cara-cara buat salad:
- Gaul dada ayam dengan tepung bestari dan goreng sampai kekuningan.
- Celur sosej dan goreng fishball.
- Hiris kesemua bahan-bahan salad dan susun dalam mangkuk.
- Tuangkan sosnya dan gaul rata. Siap untuk dihidangkan.
Kredit: Rosmaliza Omar
Tidak ada komentar:
Posting Komentar