Ada lebihan daging korban lagi di rumah? Apa kata kita cuba buat lauk Daging Masak Merah ala Thai pula.
Mesti lagi berselera anak-anak tambah nasi. Jangan gundah, nampak je merah namun tak seharusnya pedas.
Silap haribulan, harus taknak makan bersahabat kedai jikalau korang dah bakir masak lauk ini.
Baca juga: Cara Betul Simpan Daging Korban, Tahan Lama & Kekal Segar
Jom kita ikuti perkongsian resipi dari Siti Zanzuriyanti Zidi ini. Tak renyah dan gampang untuk dimasak.
Resipi Daging Masak Merah Ala Thai
Bahan-bahan:
- Daging – direbus dahulu dengan pewarna merah
- 2 ulas bawang putih – diketuk/ kisar
- 3 biji cili padi/ cili besar – dipotong
- 1 sudu cili kisar
- 1 sudu sos cili
- 1/2 sudu sos tomato
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu sos ikan
- Air rebusan daging
- Tomato
- Bawang Holland
- Garam/ gula/ perasa
Cara-cara memasaknya:
1. Rebus daging sampai masak. Kemudian angkat dan ketepikan. Ambil sedikit air rebusan daging untuk stok.
2. Panaskan sedikit minyak. Goreng daging yang direbus tadi. Angkat dan ketepikan.
3. Menggunakan minyak yang sama. Tumis bawang putih, cili kisar, sos tomato, sos tiram dan sos ikan sampai pecah minyak.
4. Masukkan daging dan air rebusan daging.
5. Masukkan bawang holland.
6. Siap dimasak dan sedia untuk dihidang.
Kalau nak letak carrot, saderi dan kacang panjang pun boleh. Takde lah korang kena masak sayur lagi nanti.
Tinggal dadar telur je dah siap! Lengkap lauk kita dengan sayur dan daging.
Barulah syok nak makan kan. Dalam resepi ni tak letak sayur ye, nak letak pun takde hal. Lagi bagus.
Selamat mencuba!
Tidak ada komentar:
Posting Komentar