Cara Buat ‘Gejang’, Ketam Bertelur Mentah Perap Soy Sauce

potong kecil

Biji bijan


Bahan Sos Perapan:


200ml kicap

Air

4 sudu besar cuka

1 sudu besar garam

1/2 cawan gula

Minyak bijan

1 biji bawang holland – dihiris

Halia (dalam 2 hiris)

Bawang putih

Cili kering

Daun bawang

1/2 biji epal – optional


Cara-cara menjadikannya:


1. Mula-mula, potong semua kaki ketam. Basuh higienis-higienis dan toskan.


2. Masukkan ketam ke dalam bekas. Tuang air soda dan garam, gaul-gaul dan bersihkan. Tos dan ketepikan.


3. Potong bawang holland, halia dan daun bawang. Untuk daun bawang ni, ambil bahagian yang putih sahaja ye.


4. Kemudian, masukkan air dalam periuk. Masukkan kicap, cuka, gula, garam, sedikit minyak bijan.


5. Masukkan bahan-materi yang sudah dipotong tadi iaitu epal, bawang, halia dan daun bawang.


6. Saya masukkan sedikit saja cili kering untuk bagi ada rasa pedas-pedas sos ni.


7. Hidupkan api dan masaklah sampai sos pekat. Boleh tengok airnya menjadi sedikit dan warnanya bertukar gelap (kehitaman). Tutup api.


8. Susun ketam di dalam bekas. Tuang sos dikala masih panas-panas. Tuang sehingga ketam karam.


9. Kemudian, tabur bawang putih, cili padi yang telah dipotong-potong.


10. Akhir sekali, tabur biji bijan. Tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk (bahagian biasa) selama dua hari.


11. Selepas dua hari, barulah boleh disantap. Selamat mencuba!







Sumber: Fienaz Shafie

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard