Apa beza lodeh dan lontong? Nampak macam sama, rupanya berbeza. Dua sajian ini sering dihidangkan sebagai juadah utama di pagi Hari Raya.
Selain dari lemang, rendang dan juga ketupat, lontong dan lodeh juga menu yang wajib di Hari Raya. Tetapi mungkin ada yang masih lagi keliru apa perbezaan antara dua masakan yang berasal dari Negeri Sembilan ini.
Menerjah akaun Tiktok milik seorang guru Bahasa Melayu, Zackkirana, beliau ada menerangkan perbezaan antara lontong dan juga lodeh yang acap kali rakyat Malaysia tersilap dan terlepas pandang.
“LONTONG atau LODEH? Tak sama sebetulnya ya kawan-mitra. Siapa masak lodeh untuk rumah terbuka?”
Menerusi video yang sudah dikongsikan, rupa-rupanya lodeh itu adalah kuah yang bewarna kuning seperti masak lemak cili api yang diolah menggunakan santan selaku materi utamanya.
Manakala lontong pula yakni masakan menyerupai nasi himpit yang dibalut memakai daun pisang. Lontong juga ialah makanan tradisi dari Indonesia yang juga terdapat di Malaysia selain nasi himpit.
Jom lihat video dari Zackkirana di bawah untuk tontonan semua.
@zackkirana27 LONTONG atau LODEH? Tak sama bantu-membantu ya mitra-kawan. Siapa masak lodeh untuk rumah terbuka? Saya nak!!! #fyp #fypã‚· #cikguzackkirana #cikgubm #raya2022
Sumber: @zackkirana27
Tidak ada komentar:
Posting Komentar