Cara Buat Mee Rebus Terengganu Stail, 5 Minit Dah Siap Masak

mee rebus


Siapa yang bakal berkunjung ke negeri Terengganu, wajib cuba mee rebus kalau tiba di sana. Kalau nak cuba buat sendiri kat rumah gampang je. Tak perlu sukar-susah ke Terengganu jikalau datang-tiba mengidam nak makan.


Tak hingga 10 minit dah siap masak. Kalau tak tahu nak makan malam apa boleh cuba resipi mee rebus Terengganu yang merupakan hasil perkongsian oleh Umi Watie di bawah. Memang confirm sedap!


Baca juga: Buat Sendiri Mee Kuning Guna 4 Bahan Je, Lebih Selamat Tanpa Pengawet!


RESIPI MEE REBUS TERENGGANU STYLE


Bahan-materi:



  • 3 ulas bawang putih

  • ½ inci halia

  • Isi ayam

  • Isi daging

  • 2 liter air

  • Lobak merah

  • Sawi

  • Fish cake

  • Fish ball

  • Garam

  • Serbuk lada sulah

  • Telur

  • Tomato

  • Chili oil

  • Garlic oil


Cara-cara:



  1. Tumiskan 3 ulas bawang putih Dan ½ inci halia. Kisar halus semua bahan ni.


  2. Bila bahan tumisan dah busuk, masukkan sumber protein kita, isi ayam atau daging.


  3. Masukkan air secukupnya.


  4. Masukkan lobak merah, sawi, fishball dan fish cake.


  5. Bila kuah dah menggelegak, masukkan mee kuning yang telah dibasuh.


  6. Perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah.


  7. Masukkan telur ayam ikut berapa orang nak makan.

    mee rebus


  8. Akhir sekali, masukkan tomato.

  9. Siap untuk dimakan! Hidangkan dengan chili oil dan garlic oil.

    mee rebus



Kredit: Umi Watie


Baca juga: Tips Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning, Rendam Dengan ‘1 Bahan’ Ini Saja


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard