Lauk Simple Namun Padu Habis! Jom Cuba Buat Kentang Goreng Berlada Dengan Ikan Bilis

kentang goreng berlada


Ramai yang sudah mula work from office sesudah sekian usang work from home kan? Bila balik rumah niscaya dah tak larat nak masak. Tapi nak tak nak, tetap kena masak untuk keluarga. Jadi apa kata jom masak sajian yang mudah dan cepat seperti kentang goreng berlada dengan ikan bilis ini. Ringkas tapi sangat menyelerakan.


Baca juga: Resipi ‘Laksa Express’ Guna Sardin Tin, Sekejap Je Dah Siap Masak


RESIPI KENTANG GORENG BERLADA DENGAN IKAN BILIS


Bahan-materi:



  • Bawang merah*

  • Bawang putih*

  • Cili api merah*

  • Cili api hijau*

  • Limau kasturi (bila suka)

  • Garam

  • Gula

  • Ajinamoto

  • Kentang

  • Ikan bilis


Cara-cara:



  1. Potong kentang secara membulat. Tapi jangan terlalu nipis dan tak terlalu tebal. Kemudian goreng kentang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.

  2. Goreng juga ilkan bilis, angkat dan ketepikan.

  3. Kisar bernafsu bahan bertanda (*). Kemudian tumis semua bahan yang telah dikisar berangasan sehingga garing.

  4. Masukkan garam, sedikit gula, ajinamoto dan juga perahan asam limau untuk peroleh aroma bau (bila suka).

  5. Apaila sambal sudah garing, masukkan kentang dan ikan bilis yang telah digoreng tadi. Gaul sebati dan siap untuk disuguhkan.


Satu lauk ini pun dah cukup, makan dengan nasi panas-panas. Sedapnya! Selamat mencuba.



Kredit: Nurul Ain Alaui


Baca juga: Cara Buat Ayam Goreng Kunyit Sedap, Sama Macam Dekat Kedai Thai


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard