Ramai yang arif menciptakan sup tulang kan? Tapi rupanya ada rahsia sup tulang rasa lebih sedap, boleh cuba tumis batang saderi dan lobak merah yang dikisar. Dijamin lagi sedap!
Sup tulang sememangnya menjadi hobi ramai. Lagi-lagi kalau dicicipi ketika masih panas. Memang lezat!
Baca juga: Resipi Sup Daging Siam, Makan Dengan ‘Moi’ Aka Bubur Nasi Sangat Menyelerakan!
RESIPI RAHSIA SUP TULANG YANG SEDAP
Bahan-bahan 1:
- 3 biji bawang besar
- 8 biji bawang putih
- Halia dalam 2 ketul
- 1 sudu ketumbar
Kisar materi ini sampai halus.
Bahan-bahan 2:
- 3 batang sadari
- 1 batang karot
Bahan ini pun dikisar hingga hancur.
Bahan-materi 3:
- 3 batang kayu bagus
- 4 biji bunga lawang
- 10 biji bunga cengkih
- 10 biji buah pelaga
- 1 senduk serbuk sup
Bahan-bahan lain:
- 2kg tulang
- 5 biji kentang (dibelah 2)
- 3 batang sadari (dihiris)
- 3 biji bawang besar (dibelah 4)
- Air
Cara-cara memasak:
- Panaskan minyak, tumiskan materi 1 yang sudah dikisar hingga wangi busuk.
- Kemudian masukkan materi 2 yang sudah dikisar dan bahan 3, kacau rata sampai sebati dan berbau bau.
- Masukkan air, kemudian tulang. Dah cara manual memang tunggu usang, didihkan hingga isi-isi akrab tulang tu empuk.
- Tambah air lagi bila tulang belum empuk dan ulang sehingga empuk. (sekitar 1 jam setengah)
- Bila dah empuk, masukkan ubi kentang, batang saderi dan bawang yang dibelah.
- Masukkan juga garam dan serbuk perasa.
- Biarkan dalam 10 minit sehingga ubi kentang empuk.
- Tutup api dan sedia untuk disuguhkan. Jangan lupa taburkan juga bawang goreng dan daun sup.
Siap! Selamat mencuba.
Kredit: Farniza Razali
Tidak ada komentar:
Posting Komentar