Rahsia Buat Kuih Siput Yang Terlajak Gebu, Kena Lebihkan ‘1 Materi’ Ini

kuih siput


Kuih Siput merupakan salah satu kuih yang sentiasa menjadi pilihan ramai setiap kali Hari Raya Aidilfitri. Sesiapa yang tak suka kuih cantik, sesuai sungguh buat kuih ini.


Kalau ada yang nak cuba buat nanti, jangan lupa guna resipi ni tau. Sebab ada rahsia nak buat kuih siput semoga lebih gebu dan sedap.


Baca juga: Mudahnya Resipi Semperit Ni, Guna 3 Bahan Je. Sekali Cuba Pasti Jadi!


RESIPI KUIH SIPUT YANG GEBU


Bahan-bahan:



  • 1kg tepung gandum

  • 3 sudu cili kisar (nak pedas tambah lagi)

  • 1 paket kecil rempah kari daging (nak letak pun boleh tak nak letak pun ok saja)

  • 2 biji telur

  • 1 cawan mentega cairkan (Tips kalau suka gebu boleh lebihkan mentega/marjerin)

  • 1 cawan air (letak sekali dengan garam )

  • Garam seperlunya


Cara-cara:



  1. Masukkan semua bahan-materi di atas tepung gandum, cili kisar, rempah kari, telur, mentega yang telah dicairkan serta air garam. Gaulkan sehingga menjadi doh.

  2. Bila doh dah sebati (tak keras, tak lembut dan sungguh-sungguhsesuai untuk diterap nanti), bolehlah gentel kecil-kecil dulu sebelum diterap di atas papan penerap siput.

  3. Bila semuanya siap, panaskan minyak dan goreng sampai keperangan.


Selamat mencuba ya!


Kredit: Fatin Harnita


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard