Guna 5 Bahan Je Nak Buat Biskut Arab Ni, ‘Legend’ Tetapi Ada Peminatnya

biskut arab


Biskut Arab ni memang sedap sangat. Biskut legend tetapi tetap ada peminatnya. Kalau ada yang suka, boleh lah cuba resipi yang tersangat gampang ini. Resipi ini merupakan hasil perkongsian oleh Cik Anis Awani di laman sosial Facebook. Hanya guna 5 materi gampang. 1 adunan ini boleh dapat lebih kurang dalam 106 biji.


Baca juga: Biskut Cornflakes Susu, Rangup Di Luar & Cair Di Mulut. Resipi Praktis Tanpa Guna Oven & Mixer!


RESIPI BISKUT ARAB TERPALING MUDAH


Bahan-materi:



  • 550 gm tepung gandum

  • 190 gm minyak sapi tulen

  • 65 gm butter/ marjerin

  • 40 gm gula icing

  • Sedikit gula kastor


Cara-cara:



  1. Sebatikan minyak sapi dengan butter.

  2. Kemudian masukkan gula icing. Kacau rata.

  3. Masukkan pula tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit. Sebatikan adunan, uli sehingga adunan tak melekit pada tangan. Adunan biskut arab ini jangan terlalu keras atau lembik. Kalau adunan lembut, boleh tambahkan lagi tepung.

  4. Bila dah siap uli, cubit sedikit adunan dan bulat-bulatkan memakai tangan.

  5. Bakar pada suhu 150℃ selama 30minit. (bergantung pada panggangan anda)

  6. Bila dah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum digaul dengan gula kastor atau gula pasir halus.

  7. Boleh letak dalam papercup jika suka, susun dalam bekas tertutup.


Siap, selamat mencuba ya.



Kredit: Anis Awanis


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard