Rahsia Masak Daging Goreng Kunyit Yang Sedap, Tetap Lembut & Berjus Meskipun Bukan Batang Pinang!

rahsia masak daging goreng


Rupanya ada rahsia masak daging goreng kunyit yang lembut meskipun bukan guna daging batang pinang. Malah tidak guna pressure cooker sama sekali, tetapi daging tetap lembut, berjus dan bagus.


Nak tahu caranya? Boleh cuba tips dan cara masak daging goreng kunyit yang telah dikongsikan oleh Ummi Syuhada di laman sosial Facebook menerusi group Masak Apa Hari Ini (MAHN).


RAHSIA MASAK DAGING GORENG KUNYIT YANG LEMBUT & BERJUS



Daging goreng kunyit yang lembut meskipun bukan daging batang pinang.



Baca juga: Resipi Sup Daging Ori Thai. Kena Letak Satu Bahan Ini Baru Rasa Lagi ‘Kick’


Bahan-bahannya:



  • Bawang besar

  • Lobak merah

  • Kentang

  • Daging

  • Bawang putih

  • Halia

  • Rempah sup

  • Rempah kurma

  • Serbuk kunyit


Cara-caranya:


1. Goreng bawang, lobak merah dan kentang terlebih dahulu. Ketepikan.



2. Perap daging bersama bawang putih, halia, rempah sup, rempah kurma dan serbuk kunyit. Gaul sebati.



3. Ini cara gampang kalau masak untuk sahur. Goreng daging perap tadi dalam 5 minit. nak bagi air daging keluar dahulu.  Pastikan semua bahagian daging dah pucat, jangan ada kesan merah/darah daging. Gaul semua bahagian hingga rata. Tutup kuali.



4.  Masa berdiri sahur tambah air, sambung masak guna api besar. Tunggu hingga kering gres tambah sayur. Daging selama ia terperap dalam kuali tu, dia melalui proses melembutkan urat-urat daging. Isi daging lebih berjus dan bagus.



Tips penting:



  • Jangan masak semasa daging masih beku dan sejuk

  • Jangan masak memakai api besar mengejut kecuali kuantiti daging banyak, jadi haba keseluruhan tak tinggi

  • Kalau nak buat goreng-goreng atau masak kicap, kena perap dulu dengan bawang putih, halia dan rempah


Kredit: Ummi Syuhada


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard