Wanita atau suri rumah kebanyakkan akan menguruskan ihwal barangan dapur kerana mereka lagi arif berkaitan tersebut. Mencari barangan segar, mirip buah-buahan, sayur, mahu pun ikan, ayam, serta daging, kita pasti tidak ingin terambil kuliner yang telah lama, dan nyaris busuk atau layu.
Untuk mereka yang berniaga, memiliki sentra asuhan, atau seorang ibu juga isteri, menunjukkan masakan yang sihat dan baik buat keluarga yaitu satu kemestian.
Oleh itu, seorang dietitian di suatu hospital, yang juga menyelia kuliner di bahagian dapur, Cik RuQayyah Muhd telah kongsikan beberapa tip yang boleh diikuti dalam memilih ayam segar.
Mari kita ikuti perkongsian darinya.
Sejak aku mula bertugas menyelia perkhidmatan makanan di dapur hospital di samping memberi rawatan terapi pembatasan makanan terhadap pesa kit di wad, salah satu tugasan yaitu memeriksa bekalan kuliner yang sampai. Antaranya yakni ayam.
Setiap pagi bekalan ayam segar akan tiba ke dapur kami dan penyelia bertugas mesti menentukan bekalan mentah yang hingga memenuhi spesifikasi yang ditetapkan.
Ayam harus segar. Tidak beku dan tidak ada amis. Dan gres disembelih pastinya.
Memastikan ayam itu manis untuk diterima pihak kami yaitu satu ilmu baru yang aku tidak berilmu. Selalu aku main tunjuk saja ayam di pasar. Tak cerita betul segar atau tidak.
Lima Tips Memilih Ayam Segar
1. Warna Ayam
Ayam yang kulitnya berwarna putih kemerah-merahan adalah ayam yang segar. Jika ayam itu pucat, kebiru-biruan, ayam itu biasanya sudah ditaruh formalin dan di sejuk bekukan.
2. Tekstur Ayam
Ayam yang segar, apabila ditarik kepaknya ke belakang akan kembali ke posisi asal. Tetapi kalau ia tidak segar, kepaknya akan terkulai layu di tasik madu pastinya.
Isi yang segar jika ditekan terasa empuk akan kembali ke bentuk asal tetapi sekiranya ditekan dia tenggelam, ayam itu ayam usang.
Ayam yang kenyal umumnya diletakkan formalin. Manakala ayam yang kelihatan jerawat umumnya sudah disuntik.
3. Darah Ayam
Apabila ayam yang dibeli kelihatan mempunyai banyak dvrahnya atau cecair berdarah. Biasanya ia yakni ayam yang sudah dibekukan dan dicairkan semula. Ayam segar tidak mempunyai air berdarah yang banyak.
4. Bau Ayam
Ayam yang segar tidak akan mempunyai anyir yang wangi atau hanyir. Elakkan membeli ayam yang berbau hanyir.
5. Lalat
Sekiranya ada lalat yang mengurung atau hinggap pada ayam, biasanya ayam ini tidak lagi segar. Berpindah ke pedagang lainnya dan elakkan berbelanja pada penjual yang dihurung lalat.
Selamat membeli ayam segar.
Sumber: Rahsia Rumah Tangga
Tidak ada komentar:
Posting Komentar