Bila ada tetamu datang ke tempat tinggal secara mengejut, memang agak khawatir mempertimbangkan juadah yang mahu disajikan. Tambah lagi bila mahu menggunakan lauk yang masih beku dalam freezer, memang bertambah huru hara.
Haa, ibu-ibu jangan galau sebab ada petua gampang untuk melembutkan lauk-pauk sejuk beku ini. Dalam abad kurang 10 minit, ikan, ayam serta daging akan menjadi lembut dan boleh dimasak.
Petua ini sudah dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook iaitu Sharifah Nor Hj Abdullah menerusi grup Masak Apa Hari Ini (MAHN). Jom baca perkongsiannya di bawah.
PETUA DEFROST DAGING SUPAYA CEPAT LEMBUT
Saya cuma nak bagi tip, harap dapat membantu sahabat-sobat semua. Masa raya ni kadang ada tetamu yang tiba mengejut. Nak masak, daging masih keras dalam frezer. Nak defrost ambil masa jugak kan?
Di sini aku bagi tip macam mana nak defrost dengan kadar segera.
Letakkan daging tu di atas dulang besi (jangan buang plastiknya), tindih dengan periuk yang berisi air biasa (jangan isi air panas).
Dalam era tak hingga setengah jam daging tu akan lembut balik. Cubalah.
Sumber: Sharifah Nor Hj Abdullah
Baca juga: Teknik Rahsia Masak Daging Goreng Kunyit Yang Lembut, Berjus & Tak Liat
Tidak ada komentar:
Posting Komentar