Ada kentang banyak tak tahu nak masak apa? Jom cuba buat Baked Potato Skin yang ialah wangsit dari resipi ‘mat saleh’ ini.
Sesuai dijadikan hidangan sarapan ataupun sebagai bekal belum dewasa ke sekolah. Caranya juga sangat gampang dan tidak rumit.
Kalau nak gampang, boleh buat banyak siap-siap dan simpan dalam bekas kedap udara lalu tinggal bakar dalam air fryer saja.
RESIPI BAKED POTATO SKIN
Bahan-bahan:
- 4 biji kentang saiz besar (russet potato)
- 200g sosej/isi ayam/daging panggang dicincang
- 4 sdm cream of mushroom soup/sos carbonara
- 1 cawan parutan keju chedder untuk ditabur
- Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Bersihkan kentang dengan berus di bawah ajaran air, lalu keringkan dengan tuala dan cucuk-cucuk dengan pisau/garfu pada kulit kentang.
- Lumurkan sedikit garam dan minyak, bakar dalam air fryer pada suhu 200℃ selama 45 minit. Jika rebus tak perlu lumurkan minyak dan garam. Rebus selama 45 minit juga.
- Setelah kentang sejuk, potong separuh dan ceduk keluar isinya sehingga menjadi mirip sampan, tinggalkan setebal 1/4 isi kentang, ketepikan isi kentang.
- Untuk inti, di dalam mangkuk yang cocok, lecek isi ubi kentang sampai halus. Tambahkan sup cendawan/sos carbonara, cendawan cincang, sosej/isi ayam dan garam secukup rasa. Gaul rata.
- Masukkan inti ke dalam setiap sampan/kulit kentang. Jika ada lebihan sosej/inti ayam taburkan ke atas kentang. Akhir sekali taburkan parutan keju cheddar.
- Panaskan AF pada suhu 170℃ dan bakar selama 5-6 minit sahaja atau hingga keju cair keperangan. Hidangkan bersama sour cream.
Tips: Russet potato lembut sikit dari kentang biasa. Makara era memasak lebih cepat dari guna kentang biasa. Boleh olah inti ikut selera memasing. Jika nk buat bekal belum dewasa, simpan dalam bekas kedap udara & frozenkan. Bangun pagi, masul saja dalam air fryer.
Kredit resipi: Keroroyz Royz
Tidak ada komentar:
Posting Komentar