Siapa yang suka akan masakan Thai pasti tahu sajian Somtam Mangga ini. Boleh dibilang menu embel-embel dengan lauk pauk lain.Kalau ada stok mangga banyak dan tak tahu nak buat apa, boleh cuba buat Somtam ini.
Praktis sangat caranya dan materi yang dipakai cuma 5 bahan sahaja. Jom kita sama-sama cuba resipi Somtam hasil perkongsian oleh Puan Ameera.
Baca juga: Ayam Serai Ala Restoran Thai. Cara Buat Sangat Praktis, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan
RESIPI SOMTAM MANGGA STYLE IBU
Bahan-bahan:
- 4 biji mangga
- Sedikit udang kering (saiz kecil)
- 1 biji bawang merah
- 5 biji cili padi
- Sos Thai seperlunya
Cara-cara:
- Sagat mangga seperti dalam gambar, elok kan? Selera pun bertambah-tambah.
- Masukkan pula udang kecil. (empunya resipi beli di Perlis).
- Masukkan bawang merah yang dihiris nipis.
- Kemudian masukkan cili padi yang dipotong. Kalau suka pedas, boleh lebihkan cili.
- Akhir sekali letakkan sos Thai. Gaul sehingga rata. Tak perlu letak garam dan gula sebab sos ini sudah secukup rasa.
- Siap digaul. Selamat mencuba!
Kredit: Ameera
Baca juga: Cara Buat Sos Ayam Mangga Homemade, Buat Jual Pun Pasti ‘Laku Keras’
Tidak ada komentar:
Posting Komentar