Cara Buat Biskut Florentine Tanpa Guna Tepung Florenta, Makan Sekali Niscaya Tak Henti!

biskut florenta tanpa guna


Anda niscaya pernah makan biskut florentine kan? Bahan-bahan yang dipakai agak mahal, karena itu jikalau beli di kedai harganya boleh tahan juga. Nak jimat, apa kata jom cuba buat sendiri biskut florentine tanpa guna tepung florenta.


Kita gantikan tepung florenta dengan menggunakan telur putih, tapi rasa tetap sama macam guna tepung florenta tau! Kalau nak cuba, jom lihat resipi yang dikongsikan oleh Chaiya Jarunee di bawah.


RESIPI BISKUT FLORENTINE TANPA GUNA TEPUNG FLORENTA


Bahan-materi:



  • 800g adonan kacang-kacang (jenisnya mengikut kesukaan masing-masing)

  • Sedikit garam

  • 80g telur putih gred A

  • 50g madu


Cara-cara:


1. Bakar atau goreng kacang tanpa minyak selama 15 sampai 20 minit. Ketepikan.



2. Satukan garam, telur putih dan madu di dalam mangkuk.


3. Kemudian masukkan kacang, gaul rata sehingga semua kacang disaluti dengan telur putih.


4. Lapikkan loyang dengan kertas minyak. Ambil bekas cup kek atau contoh bakar, sudukan kacang dan masukkan ke dalam teladan. Tekan dengan besar lengan berkuasa menggukan sudu supaya kacang melekat dan tidak hancur.



5. Bakar dalam oven selama 20 sampai 25 minit pada suhu 140℃-150℃.



6. Bila dah masak, keluarkan dari panggangan dan tunggu sehingga biskut betul-betul sejuk. Kemudian sambung bakar selama 10 minit semoga menjadi lebih rangup.


7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba!



Kredit: Chaiya Jarunee


Baca juga: Biskut Cornflakes Susu, Rangup Di Luar & Cair Di Mulut. Resipi Praktis Tanpa Guna Oven & Mixer!


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard