Setiap kali Syawal niscaya wajib beli popia gulung serunding ni. Sekali makan pasti akan ‘ketagih’ hingga tak sedar dah nyaris habis sebalang. Rupanya mudah je jika nak buat sendiri popia gulung ni. Kalau korang ada serunding lebih, boleh lah cuba buat.
Tapi nak buat popia gulung ini mengkonsumsi abad dan ketelitian untuk menggulung. Seorang pengguna Facebook, Hasifah Che Mat ada berkongsikan cara gampang dan cepat untuk menggulungnya. Jom lihat perkongsiannya di bawah.
Baca juga: Biskut Cornflakes Susu, Rangup Di Luar & Cair Di Mulut. Resipi Praktis Tanpa Guna Oven & Mixer!
CARA BUAT POPIA GULUNG SERUNDING
Bahan-bahan:
- Sepeket popia 40pcs (jenama KG @ Spring Roll – tak cepat kering dan mudah dikendalikan)
- 250gm sambal ikan @ serunding ikan
- Air biasa – untuk melekatkan popia
Cara-cara:
- Popia diiris empat.
- Kemudian potong segitiga.
- Susun dari atas ke bawah.
- Letakkan sambal ikan seperlunya.
- Temukan hujung segitiga atas ke tengah. Gulung dan lekatkan hujung popia dengan air.
- Tips untuk gulungan kemas, tekan sedikit gulungan popia sambil gulung. Lepas letak air, tekan sikit untuk tentukan lekatan berpengaruh.
- Sebaiknya jemur selama lebih kurang 30 minit dulu popia yang telah digulung untuk popia yang lebih rangup.
- Goreng dengan api sederhana perlahan dan perlu dibalik-balikkan. Toskan, sejukkan saat itu juga dan simpan dalam bekas kedap udara.
Kredit: Hasifah Che Mat
Tidak ada komentar:
Posting Komentar