Kalau ada daging banyak kat rumah namun tak tahu nak masak apa, jom buat mee kuah versi Kelantan ni. Sedap jikalau buat mee kuah guna daging alasannya air daging tu akan jadi rasa elok.
Sesuai juga disajikan pada tetamu yang tiba ke rumah. Pasti mereka akan hirup kuah hingga licin karena terlampau sedap! Jom lihat resipi di bawah yang merupakan hasil perkongsian oleh Tuan Adriana Arissa.
RESIPI MEE KUAH VERSI KELANTAN
Bahan-bahan:
- 1 kemasan mee
- Daging – hiris nipis (Boleh tambah lauk-lauk lain)
- 7 ulas bawang putih – tumbuk
- 1 sudu kecik lada hitam- tumbuk
- 1 ketul kiub daging @ ayam (jikalau ada)
- Sayur – kubis, sawi, carrot, tomato
- Cili merah besar
- Telur
- Garan
- Gula
- Kicap sotong (bila ada)
Cara-cara:
- Tumiskan bawang putih dan lada hitam yang telah ditumbuk sehingga bacin/perang.
- Kemudian masukkan daging. Tunggu sehingga air daging keluar, baru masukkan air. Biarkan mendidih.
- Masukkan pula kiub ayam @ daging.
- Pecahkan telur sebiji-sebiji. Biarkan separuh masak.
- Kemudian masukkan sayur-sayuran.
- Akhir sekalo, masukkan garam dan gula secukupnya serta kicap sotong secukup rasa. Siap kuah.
- Celur mee aneh atau boleh masukkan terus mee ke dalam kuah.
Siap untuk dihidangkan bersama cili jeruk dan serbuk lada sulah. Selamat mencuba!
Kredit resipi: Tuan Adriana Arissa
Tidak ada komentar:
Posting Komentar