Cara Buat Tepung Pelita Sedap & Lembut Bergedik! Bahan Sukat Guna Cawan Je

tepung pelita sedap


Sedapnya kuih tepung pelita ni. Rasanya yang lemak cantik memang menjadi kegemaran ramai. Buat anda yang suka kuih ini, boleh cuba buat sendiri dengan memakai resipi tepung pelita sedap yang dikongsikan oleh Shakinah Zainal di bawah.


Baca juga: Resipi Kuih Onde-Onde Sedap & Lembut, Ada Tips Supaya Kuih Tahan Lama & Tak Cepat Basi


RESIPI TEPUNG PELITA SEDAP


tepung pelita sedap


Bahan-bahan lapisan bawah (hijau):



  • 1 cawan tepung beras

  • 1 cawan gula pasir

  • 2 cawan air pandan

  • 3 cawan air putih

  • 1/2 sdk garam halus

  • 1/2 sdk pewarna hijau

  • Sedikit air kapur (tak letak pun tak apa)


Cara-cara buat lapisan bawah (hijau):



  1. Campurkan semua dan berantakan sebati. Kemudian buka api, kacau sampai masak. Kalau dah masak tepung akan pekat berkilat. Masukkan dalam bekas dan ketepikan dulu untuk menciptakan lapisan atas (putih) pula.


Bahan-bahan lapisan atas (putih):



  • 4 sudu besar (jangan membukit) tepung beras

  • 4 cawan santan (nak buat 2 cawan santan pekat, 2 cawan air pun boleh tetapi atas tu kena lemak-lemak gres sedap)

  • 2 sdk garam

  • 1 sdk gula


Cara-cara buat lapisan atas (putih):



  1. Campurkan semua dan berantakan sebati. Kemudian buka api, berantakan sampai masak. Kalau dah masak tepung akan pekat berkilat. Masukkan dalam bekas yang dilapiskan adunan hijau tadi. Sejukkan terlebih dahulu sebelum disantap.


Selamat mencuba!



Kredit: Shakinah Zainal


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard