Cara Buat Kuih Ketayap Guna Sukatan Cawan, Inti Kena Sedikit Basah Baru Sedap

cara buat kuih ketayap


Kuih ketayap ialah salah satu kuih yang sentiasa menjadi hobi rakyat Malaysia. Ia juga merupakan kuih tradisional yang sering menjadi pilihan selaku pembuka selera setiap kali bulan bulan berkat. Cara membuatnya juga sangat gampang dan ringkas. Jom ikuti cara buat kuih ketayap yang dikongsikan oleh Nor Sahida Abdul Kadzir di bawah ini. Semoga bermanfaat!


Baca juga: Resipi Kuih Onde-Onde Sedap & Lembut, Ada Tips Supaya Kuih Tahan Lama & Tak Cepat Basi


CARA BUAT KUIH KETAYAP GUNA SUKATAN CAWAN


Bahan-materi inti kuih ketayap:



  • 2 1⁄2 cawan kelapa mesin

  • 1 1⁄2  cawan gula melaka/merah

  • 2 sudu besar gula pasir

  • Sedikit garam

  • 1 cawan air


Cara-cara buat inti:



  1. Masak air sampai mendidih. Kemudian masukkan gula melaka dan gula pasir, kacaukan sehingga larut dan gula hancur.

  2. Kemudian baru masukkan kelapa dan masak sampai nyaris kering, tetapi jangan terlalu kering kena sedikit berair.

  3. Siap, ketepikan.


Bahan-materi kulit:



  • 2 atau 3 helai daun pandan (kisar dengan 1 cawan air, tapiskan untuk ambil air pandan)

  • 3 cawan tepung gandum

  • 1 biji telur

  • Sedikit garam

  • 1 cawan air biasa

  • Sedikit pewarna hijau

  • 2 sudu besar minyak masak


Cara-cara buat kulit:



  1. Campur semua bahan. Bancuhan jangan terlalu likat dan terlalu cair. Kalau likat, tambah air bertahap. Kalau cair, tambah tepung gandum bertahap.


  2.  Tapiskan bancuhan tepung tadi sebelum diolah.

  3. Untuk membuat kulit ketayap, oleskan minyak masak pada kuali dan tuangkan adunan tepung tadi dan ratakan pada kuali. Angkat jikalau telah masak.

  4. Ulang sehingga bancuhan tepung habis.

  5. Letakkan inti kelapa pada tengah-tengah kulit ketayap. Gulung sehingga kemas. Siap!


Selamat mencuba!


Kredit: Nor Sahida Abdul Kadzir


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard