Resipi Nasi Ayam Hainan, Semudah Abc Je Caranya!

nasi ayam Hainan


Pasti ramai yang dah umummasak nasi ayam kan? Apa kata kali ini jom cuba buat Nasi Ayam Hainan pula jikalau jenuh asyik masak nasi ayam biasa. Rasanya juga dijamin lebih sedap!


Caranya juga tidak susah mana, pertama kali buat pun confirm jadi. Kalau ada yang nak cuba, ikut je resipi hasil perkongsian oleh Zadariah Zakaria di bawah.


CARA BUAT NASI AYAM HAINAN


Bahan-bahan ayam:



  • 1 ekor ayam

  • 1 ketul kiub ayam

  • 1 sdt garam

  • 1 pokok daun bawang

  • 2 inci halia – diketuk


Cara-cara masak ayam:



  1. Rebus semua materi-bahan di atas selama 25 minit. Letakkan air sehingga tenggelam ayam.

  2. Angkat ayam dan letak dalam air berisi ais. Rendam selama 30 minit.

  3. Kemudian toskan dan lumur minyak bijan. (air rebusan ayam jangan buang)


Bahan-materi nasi:



  • 3 cawan beras

  • 1/2 beras pulut – basuh & tos (tak ada pun tak apa, jikalau letak lagi sedap)

  • 1 helai daun pandan

  • Lemak-lemak ayam

  • 1 senduk kecil minyak

  • Halia tumbuk

  • Stok ayam (air rebus ayam hadi)


Cara-cara masak nasi:



  1. Panaskan minyak, masukkan lemak ayam dan masak sehingga lemak ayam cair.

  2. Kemudian masukkan daun pandan dan halia yang telah ditumbuk. Kacau rata.

  3. Letakkan beras dan gaul dalam 3 minit. Masukkan stok ayam tadi dalam 3 cawan atau sukat macam nasi biasa.

  4. Tambah garam sedikit sehingga cukup rasa. Masak nasi sehingga masak.


Cara-cara buat air cili merah:



  1. Dalam pengisar, satukan cili besar merah, cili padi merah, 1/2 labu bawang holland, bawang putih, cuka, guła, sedikit garam, sedikit ajinamoto dan stok ayam rebus tadi.

  2. Kisar semua bahan sehingga hancur.


Cara-cara buat pes halia:



  1. Tumbukkan halia. Masukkan batang daun bawang yang baki tadi dan tumbuk sehingga hancur.

  2. Masukkan sedikit minyak masak, tuang panas-panas ke dalam pes tadi. Gaul rata.


Cara-cara buat sayur taugeh:



  1. Siram tougeh dengan air panas. Toskan (air jangan buang). Ketepikan taugeh.

  2. Satukan air tougeh, air rebusan ayam, kicap masin cair, kicap kipas udang anggun, sedikit cukup rasa dan minyak bijan.

  3. Campurkan semua materi ini dan curah ke atas taugeh dan ayam.


Bahan-bahan lain:



  • Daun limau purut (potong)

  • Cili padi (potong)


Kredit: Zadariah Zachary


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard