Resipi ‘Laksa Express’ Guna Sardin Tin, Sekejap Je Dah Siap Masak

laksa express


Mudahnya resipi laksa express ni, senang sangat nak buat. Sesuai dibentuk kalau ada tetamu yang datang rumah secara ‘mengejut’. Serba salah kalau nak sajikan air sahaja kan, harus wajib ada satu masakan berat. Jom save resipi ni siap-siap, mudah jika nak masak nanti. Selamat mencuba!


Baca juga: Beribu Pek Sudah Terjual, Peniaga Ini Kongsi Resipi Laksam Jualannya Yang Laku Keras


CARA BUAT LAKSA EXPRESS GUNA SARDIN TIN


Bahan-bahan:



  • 1 tin besar ikan sardin (aku guna mackerel)

  • Asam keping

  • 3 sudu cili boh (kuantiti mengikut tahap kepedasan yang diingini)

  • Daun kesum

  • Belacan (jika suka)

  • Sedikit sos ikan

  • Garam secukup rasa

  • Laksa lembap


Cara-cara:



  1. Lenyekkan ikan sardin bareng sosnya (guna blender pun boleh).


  2. Tumis cili boh dan asam keping.

  3. Masukkan ikan sardin yang telah dilenyek tadi bersama daun kesum.

  4. Sukat air memakai tin sardin, letak dalam 3 atau 4 tin sahaja jika nak kuah pekat.


  5. Masak atas api perlahan selama 20 sampai 25 minit alasannya nak bagi rasa asam keping. Kalau guna api sederhana, masak selama 5 minit sahaja.


Sedia untuk disajikan bersama telur rebus, cuilan cili, bawang, timun dan limau kasturi.



Selamat mencuba!



Kredit: Sha Aishah


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard