Resipi Mee Goreng Daging Laris Keras, Tumis Guna Bawang Putih Je Dah Cukup Sedap

mee goreng daging


Sarapan tak tahu nak masak apa? Kalian boleh cuba resipi mee goreng daging ini. Memang laku keras jika buat, bawah umur niscaya makan bertambah. Kalau masak mee guna daging, rasa dia memang sedap lain macam sikit.


Resipi lazat ini merupakan hasil perkongsian oleh Niq Ain di laman sosial Facebook menerusi grup Masak Apa Hari Ini (MAHN). Kalau ada yang nak cuba, bolehlah tengok resipi di bawah ye.


Baca juga: Resipi Mee Kuah Udang Pikat Hati Mentua, Simple Tapi Lazat & Menyelerakan


CARA BUAT MEE GORENG DAGING


Bahan-materi:



  • 1 paket mee

  • Sayur sawi

  • Cili padi

  • Tomato

  • Daging – pastikan hiris nipis

  • 3 ulas bawang putih – ketuk

  • 1 sb cili boh

  • 4 sb sos tomato

  • 5 sb kicap elok

  • 3/4 sb gula


Cara-cara:



  1. Mula-mula, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.

  2. Masukkan cili boh 1 sudu besar, tumis lagi sehingga pecah minyak.

  3. Masukkan sos tomato 4 sudu besar, kicap bagus dan gula.

  4. Tumis sehingga pecah minyak.

  5. Kemudian gres masukkan daging. Masak daging sekejap sehingga masak.

  6. Masukkan mee dan sayur serta sedikit air.

  7. Kacau rata sehingga lembap sedikit kering (mee berkilat).


  8. Siap untuk disajikan. Taburkan juga bawang goreng dan daun bawang serta perahkan juga asam limau.



Kredit resipi & gambar: Niq Ain


Baca juga: Cara Masak Mee Kicap Paling Simple, Sesuai Untuk Makan Malam


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard