Cara Buat Puding Trifle Yang Manis & Sedap, Best Makan Sejuk-Sejuk!

puding trifle


Macam-macam resipi puding ada kini ni. Tapi kalian pernah cuba tak buat puding trifle? Rasa puding ini sungguh sedap, rupa dia pun sungguh cantik alasannya ada campuran kek gulung, kastard dan adonan buah.


Resipi ini juga sungguh mudah untuk dibentuk. Hanya menggunakan beberapa jenis bahan sahaja. Nak lagi sedap, kena makan sejuk-sejuk. Buat pencuci ekspresi untuk rumah terbuka pun boleh juga.


Ramai dah cuba resipi ni, memang puas hati! Kalian pun boleh cuba buat nanti dengan menggunakan resipi hasil perkongsian oleh Khairul Izhar di bawah.


RESIPI PUDING TRIFLE MUDAH & SEDAP


Bahan-bahan:



  • Kek gulung

  • 1 tin susu cair

  • 1 tin mix fruit

  • 1 kotak jelly cristal

  • 3 sudu tepung castard

  • 4 sudu gula


Cara-cara:



  1. Potong kek gulung. Kemudian susun dalam bekas dan tekan sedikit sehingga mampat.

  2. Asingkan buah-buahan dalam tin dari airnya.

  3. Dalam periuk, masukkan 1 tin susu cair dan 1 tin air.

  4. Kemudian masukkan gula dan tepung kastard.

  5. Kacau sampai sebati sehingga tepung kastard tidak berketul-ketul.

  6. Kemudian gres masakkan atas api kecil sambil kacau sehingga ada letup-letup kecil tu baru tutup api.

  7. Tuangkan kastard ke atas kek gulung tadi dan ratakan.

  8. Agak-agak kalau kastard telah nyaris mengeras, susun buah-buahan atas kastard. Tekan-tekan sikit buah koktel guna sudu supaya separuh karam masuk ke lapisan kastard.


  9. Kemudian tuangkan jelly. Cara nak masak jelly macam ni, campurkan serbuk jelly dengan 400ml air. Masak sehingga larut dan mendidih. Kalau guna dua kotak, cuma gandakan kuantiti air.


  10. Tutup bekas dengan epilog. Simpan dalam chiller. Lagi sejuk lagi sedap. Selamat mencuba!



Kredit: Khairul Izhar


Baca juga: Cara Buat Puding Karamel Yang Sedap & Tak Berongga


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard