Jom cuba resipi satay yang dikongsikan oleh Aisyah Mohd Nor ini. Sesuai dijadikan sajian pada pagi Hari Raya yang bakal tiba tidak lama lagi.
Menurutnya juga, resipi ini ialah hasil dagangkeluarnya yang turun-temurun dari arwah atok sehingga ke anak cucu sekarang. Semoga berfaedah!
RESIPI SATAY HOMEMADE
Bahan-bahan:
- Isi dada@peha ayam 10kg
- Gula 3kg
- Garam 5 sudu jangan membukit ngam2 saja
- Aji 2 sudu
- Kunyit babas 125g
Bahan-materi kisar:
- Jintan anggun biji 20 sudu
- Jintan putih biji 10 sudu
- Serbuk ketumbar babas 10 sudu
- Serai 10 batang
- Lengkuas 2 ibu jari
- Halia 2 ibu jari
- Bawang putih 1 labu
- Bawang besar 2 biji
Bahan renjis semasa bakar:
- 2 sudu susu pekat manis@santan
- Air perapan satay
- Air masak sikit
- Minyak masak
Cara-cara:
- Potong dadu isi ayam, kulit ayam (celur sekejap)yang dipotong kecil. Masuk semua materi tergolong bahan kisar dan gaul rata.
- Perap selama 2-3 jam. Bila dah siap perap, cucuk pada lidi.
- Satukan bahan renjis. Renjis pada satay saat sedang dibakar. Bau akan jadi harum semerbak.
RESIPI KUAH KACANG
Bahan-materi:
- Kacang tanah 3kg
- Minyak masak 1kg
- Cili kering
- Gula 1 kg
- Garam
- Air perapan satay 5 cawan
Bahan-bahan kisar:
- Jintan anggun biji 10 sudu
- Jintan putih biji 5 sudu
- Serbuk ketumbar babas 5 sudu
- Serai 5 batang
- Lengkuas 1 ibu jari
- Halia 1 ibu jari
- Bawang putih 1⁄2 labu
- Bawang besar 1 biji
Cara-cara:
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan kacang jika minyak dah panas, berantakan sekejap jangan hingga hitam. Angkat dan ketepikan.
- Kemudian goreng pula cili kering. Angkat dan sejukkan.
- Bila kacang dan cili kering dah sejuk, tumbuk atau kisar (campur air) kedua-dua materi ini. Ketepikan.
- Tumis materi-materi kisar (serai/lengkuas/bawang putih/merah/halia/jintan bagus/putih/ketumbar) dalam kuali dalam minyak sehingga pecah minyak.
- Kemudian, masukkan kacang dan cili kering yang telah dikisar tadi. Perasakan dengan gula dan garam. Boleh letak ajinamoto bila suka.
Selamat mencuba!
Kredit: Aisyah Mohd Nor
Tidak ada komentar:
Posting Komentar