Resipi Kuih Onde-Onde Sedap & Lembut, Ada Tips Semoga Kuih Tahan Lama & Tak Cepat Bau


Kuih onde-onde sentiasa menjadi opsi ramai selaku pencuci verbal ketika berbuka di bulan bulan rahmat. Kalau pergi ekspo, memang wajib beli onde-onde ni.


Tapi katanya kini di bazar, mana-mana gerai beratur panjang termasuk gerai kuih. Makara apa kata jom cuba buat sendiri kat rumah, mudah je nak buat rupanya!


Baca juga: Resipi Koktail Buah Campur, Ringkas Tapi Sangat Sedap & Menyegarkan Tekak


CARA BUAT KUIH ONDE-ONDE MUDAH, SEDAP & LEMBUT


Bahan-bahan menciptakan onde-onde:



  • 2 cawan tepung pulut

  • 2 sudu besar tepung gandum

  • 1 cawan atau lebih air daun pandan + sedikit pewarna hijau

  • Seketul gula melaka (dipotong dadu)

  • Sedikit garam

  • 1/2 biji kelapa parut (ditambah sedikit garam)


Cara-cara membuat onde-onde:


1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam di dalam satu bekas.


2. Tuangkan air pandan yang telah diaduk pewarna hijau, tuangkan sedikit demi sedikit sambil menguli adunan tadi.


3. Uli sehingga adunan sebati dan tidak menempel di tangan serta boleh dibulat-bulatkan.


kuih onde-onde


4. Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.


5. Letakkan gula melaka di bahagian tengah dan bulat-bulatkan doh.


kuih onde-onde


6. Buatkan adunan tadi sehingga habis dan susun di atas dulang yang sudah ditabur dengan sedikit tepung gandum.



7. Didihkan air di dalam periuk, masukkan kuih ke dalam air yang sedang mendidih.


8. Biarkan sehingga kuih tadi timbul di permukaan air saat itu juga, lalu boleh diangkat dan ditoskan airnya.


9. Selepas itu golekkah kuih tadi di atas kelapa parut.kuih onde-onde


Tips: Kukus kelapa saat itu juga agar onde-onde tahan usang dan tidak cepat busuk.


Kredit: Ayza Nur


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard