Menu Ikan Siakap Stim Limau ini sangat sedap! Kombinasi rasa pedas, masam dan masin memang sekata dan tepat. Siapa yang gemarkan lauk pauk yang banyak kuah, anda boleh lebihkan kuantiti air.
Caranya sungguh mudah dan sebijik sama macam kita makan di restoran Thailand. Nak ratah pun puas hati sebab masak sendiri. Jom cuba resipi perkongsian oleh Oren Misaki di bawah.
Baca juga: Resipi Ikan Siakap Sambal Kicap Pedas Thai, Guna Bahan Mudah Tapi Rasa Macam ‘Kayangan’
CARA BUAT IKAN SIAKAP STIM LIMAU
Bahan-materi:
- Ikan siakap
- Garam
- Jus limau
- Halia
- Serai
- Batang daun ketumbar
Bahan-materi sos:
- Bawang putih – cincang halus
- Halia sedikit
- Cili padi – cincang halus
- Cili besar – hiris (optional sbb cili padi guna cket je.. x pedas sgt)
- Serai – hiris dalam 2 batang
- Air setengah cawan
- Jus limau nipis suku cawan
- Kiub ayam- half kiub je
- Gula melaka – lebih kursang besar 2 ibu jari
- Garam (optional)
- Sos ikan – sesudu kecik
- Tepung jagung cket – bancuh dengan air
- Daun ketumbar – lagi banyak lagi sedap
Cara-cara:
- Lumurkan garam dan jus limau pada ikan siakap. Letakkan halia, serai dan batang daun ketumbar dalam perut ikan yang sudah dibelah. Kukus sekejap dalam 10 sampai 15 minit bergantung pada saiz ikan.
- Sambil tunggu ikan siap dikukus, jom kita buat sos.
- Mula-mula tumis bawang putih, halia, serai dan cili sehingga naik bacin. Masukkan air dan jus limau.
- Tunggu sehingga mendidih. Kemudian masukkan kiub ayam, gula melaka, garam dan sos ikan. Tambah kuantiti materi tertentu mengikut citarasa masing-masing.
- Akhir sekali masukkan air tepung jagung, semrawut sehingga sedikit pekat. (jangan terlalu pekat)
- Matikan api. Masukkan daun ketumbar. (lagi banyak lagi sedap!)
- Siram atas ikan yang dikukus tadi. Siap!
Kredit: Oren Misaki
Tidak ada komentar:
Posting Komentar