Sardin sememangnya salah satu lauk popular terutamanya bagi yang ingin berjimat.
Tetapi, ramai yang mungkin tak tahu bahu-membahu hidangan sardin ini boleh dibentuk sendiri dan pembuataannya juga mudah.
Selain memakai ikan sardin, boleh juga mengunakan makerel dan ikan tamban.
Baca Juga: Kena Goreng Dulu Baru Sardin Lagi Sedap, Siap Dengan Tips Elak Ikan Meletup-Letup
Jimat, gampang, higienis dan halal kerana air tangan sendiri. Bukan itu saja, resepi ini juga jauh lebih fresh.
Jom kita sama-sama mencuba resepi homemade yang dikongsikan sendiri oleh Norlela Abdul Lahak ini.
Sardin Homemade
Bahan-materi:
- Ikan (2kg)
- Tomato puri (1 tin)
- Cili kisar (2 senduk)
- Bawang kisar (2 senduk)
- Air asam jawa (1 cawan)
- Sos cili (1 botol)
- Garam
- Serbuk perasa
- Cuka
- Minyak (untuk menumis)
Cara membuatnya
1. Tumis dahulu bawang kisar dan cili kisar sehingga minyak pecah.
2. Kemudian, masukkan air asam jawa, cili sos dan tomato puri.
3. Tambah air sehingga menutupi ikan. Lebih pun boleh kerana kuah akan cepat pekat kalau masuk dalam pressure cooker nanti.
4. Masak kira-kira dalam 60 minit, Tulang ikan akan menjadi lembut mirip sardin tin yang selalu dibeli.
Bagi yang tak ingin memakai pressure cooker, anda perlu mengolah makanan selama 3 sehingga 4 jam.
Namun, balasannya tidak begitu anggun bila ketimbang memakai pressure cooker.
Untuk resepi ini, dia mampu menghasilkan sebanyak 5 bekas bagi ikan seberat 2kg. Selamat mencuba!
Sumber: Norlela Abdul Lahak
Tidak ada komentar:
Posting Komentar