Ayam Habis & Peniaga Bakal Tutup Kedai? Tauke Ayam Ni Dedah Apa Sebetulnya Yang Terjadi

sebab ayam habis


Isu kekurangan ayam segar di pasaran gres-gres ini membelenggu anggapan rakyat Malaysia terutamanya terhadap penjual dan juga pengguna.


Rata-rata meluahkan rasa kecewa dengan suasana tersebut lagi-lagi buat peniaga yang terpaksa mengehadkan pembelian terhadap konsumen tetap mereka.


Menerusi satu perkongsian oleh pemilih ladang ternak ayam di laman sosial Facebook, Wak Akob berkongsikan alasannya terhadap permasalahan tersebut. Jom ikuti perkongsiannya di bawah.



Ayam Habis, Peniaga Ayam Bakal Tutup Kedai?


Assalamualaikum, aku Yani. Pengalaman dalam industri ayam taklah banyak. Ada lah dalam 10 tahun dalam penternakan, proses dan perniagaan ayam.


Harini aku nak kongsi kisah sebenar, lengkap, kenapa sejak akhir2 ini, ayam tiada di pasar, KFC tiada ayam goreng, ayam naik harga.


Pada suatu masa dahulu, harga ayam naik turun


Harga bergantung apa? Bergantung kos. Kos naik, harga naik. Kos turun, harga turun.


Semua pengilang dedak, penternak, peniaga ayam, hidup dengan aman tenang.


Kemudian, pada tahun lepas harga bahan mentah import berkembangmendadak kerana kekurangan ringgit, kenaikan kos pengiriman antarabangsa, dan faktor bekalan.



Jadinya, harga jagung meningkat (berkembanglebih 100% 2021). Harga kacang soya meningkat (berkembanglebih 30% 2021). Harga gandum meningkat


Semua ini, bahan2 yang menjadi kandungan utama dedak (lebih 80%). Dan bahan2 ini, diimport.


Sebelum anda tanya, kenapa makanan ayam diimport, ini ceritanya.


Ayam daging ni, dedak2nya dihasilkan dengan tepat agar ayam cukup nutrien, boleh membengkak dengan maksima dan efisien dalam tempoh ditetapkan dan yang terpenting, dedak mestilah kuliner yang ayam suka makan.


Baka2 ayam ini kebanyakannya baka2 import mirip COBB, ROSS, Indian River.


Mereka bukan makan jagung anggun cameron highland. Mereka makan jagung bijirin yang tidak ditanam secara meluas di Malaysia.


Bahan2 ni, kita bukan import sikit-sikit. Setahun, lebih 3.9 juta metrik tan jagung bijirin lebih 1.4 juta metrik tan soya diimport.


Boleh kita hasilkan sebanyak tu? Boleh. Memang boleh.



Kaprikornus jikalau bahan2 mentah ini naik harga, harga dedak meningkat. Dari RM80/50kg terhadap RM120/50kg (meningkat lebih 50%).


Bila meningkat, kos ternakan meningkat, dan macam biasa, logiknya, harga ayam meningkat.


Dan itulah yang berlaku, sehingga 4 Disember 2021. Harga kawalan ditetapkan pada RM9.30, tanpa kawalan harga/subsidi kepada dedak.


Sebenarnya, pengilang dedak, penternak dah usang menyerap peningkatan harga, biar harga kepada pengguna tidak terlalu membebankan.


Bila harga kawalan ditetapkan, kami bukan kurang untung, kami rugi.


Kaprikornus kami penternak kurangkan kemasukan ayam di ladang agar kerugian mampu dikurangkan sementara kami nampak titik keluar. Makara alasannya adalah itulah ayam kurang.


Tiada konspirasi, tiada jadwal


Tiada konspirasi, tiada jadwal, hanya penternak nak meneruskan kelancaran hidup.


Kemudian, harga kawalan makin turun. RM9.10, lalu RM8.90, ada pula buat RM8.


Penternak makin tersepit, dan ada yang dah gulung tikar.


Bukan anak ayam tiada atau bermasalah, tapi, siapa yang nak ternak ayam kalau rugi?


Selepas penternak, ramai peniaga dan pekerja dalam industri ini akan juga kehilangan pekerjaan dan sumber pemasukan.


Kami harap titik tengah mampu dicapai agar industri ini dapat infinit, dan dalam kurun yang sama pengguna mampu membeli kuliner asas dalam harga bisa milik.


Sekian,


Yani Hardinata Hairuddin


Tokey Ayam Wak Akob


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard