Hidangan kuah kacang ni memang wajib ada jika Hari Raya. Tahun ni pasti ramai yang pulang beraya di Kampung selepas 2 tahun tidak dapat beraya. Apa kata jom kita berguru buat sendiri kuah kacang paling gampang ni.
Maklumlah selepas 2 tahun tidak mampu beraya, pasti orang ramai bergairahuntuk ziarah kerabat-mara di kampung. Makara ibu-ibu bolehlah buat sajian gampang ini untuk disantap dengan nasi impit untuk disajikan kepada tetamu.
Jom ikut resipi yang dikongsikan oleh Nur Hafizah di bawah. Paling mempesona, tak perlu guna belacan dan santan tapi rasa kuah kacang ini tetap sedap dan berlemak.
RESIPI KUAH KACANG PALING MUDAH
Bahan-bahan:
- 500g kacang tanah
- 13 tangkai cili kering
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji buah keras (saya letak dua biji)
- Sejemput air asam jawa (saya guna satu sudu asam jawa paste adabi)
- 2 keping asam gelugor (aku guna 3 keping)
- 5 sudu gula (boleh guna gula merah, namun tak ada, aku letak 5 sudu gula perang, tiga sudu gula biasa)
- Garam
- Perasa (resepi asal ada, tetapi aku tak letak)
- 2 batang serai
Cara-cara:
- Panaskan minyak dengan api perlahan, masukkan kacang. Kacau hingga ada suara meletup.
- Masukkan bawang besar dan buah keras. Goreng sehingga agak garing, masuk cili kering, serai dan goreng sampai garing semuanya.
- Kemudian tos minyak. Dan biarkan sejuk sedikit.
- Kisar semua bahan yang digoreng, campur dengan air dalam dua cawan.
- Masukkan semula bahan kisar dalam minyak goreng tadi. Minyak perlu banyak baru kuah kacang garing dan elok.
- Masukkan gula, air asam jawa,asam gelugor, garam semua sekali dan perlu semrawut selalu. Sebaiknya api yang kecil.
- Bila dah nampak dah pecah minyak, kuah kacang dah siap.
Kredit: Cr Nur Hafizah
Tidak ada komentar:
Posting Komentar