Biskut Cornflakes Susu, Rangup Di Luar & Cair Di Ekspresi. Resipi Gampang Tanpa Guna Panggangan & Mixer!

biskut cornflakes susu


Teringin nak buat biskut raya, tapi tiada kelengkapan yang lengkap? Ibu-ibu jangan gelisah, boleh cuba resipi biskut cornflakes susu ini kerana tidak perlu menggunakan pemutar (mixer) ataupun panggangan sama sekali.


Biskut ini bukan saja gampang untuk dibuat, rasanya juga sedap kerana rangup di luar dan cair di mulut. Sesuai juga dikonsumsi oleh bawah umur kecil. Bolehlah ibu-ibu cuba buat untuk menu di pagi hari raya nanti.


Baca juga: Lelaki Ini Kongsi Resipi Rahsia Semperit Legend ‘Mak’, Hasil Jualan Lebih 13 Tahun


RESIPI BISKUT CORNFLAKES SUSU TANPA OVEN & MIVER


Bahan-materi:



  • 4 cawan tepung gandum (digoreng/disangai)

  • 1 cawan minyak sapi + 1 sdb

  • 1 cawan gula kastor

  • 2 cawan cornflakes (diramas)

  • Susu tepung untuk salut


Cara-cara:


1. Cairkan minyak sapi. Ketepikan dalam sebuah bekas.



2. Kemudian, sangai (goreng tanpa minyak) tepung gandum selama lebih kurang 5 minit. Bila tepung dan menjadi ringan, dah boleh angkat.



3. Tak perlu tunggu tepung sejuk, terus masukkan ke dalam gabungan gula kastor dan cornflakes. Gaulkan sehingga semua materi kering sehingga sebati.


biskut cornflakes susu


4. Seterusnya masukkan minyak sapi yang sudah dicairkan tadi. Gaulkan sehingga sebati.




5. Sekarang dah boleh bentukkan adunan kepada bulat-bulat kecil.



6. Akhir sekali, salutkan dengan susu tepung sehingga bersalut rata.


biskut cornflakes susu


Siap, selamat mencuba!


biskut cornflakes susu


Kredit: Siti Nailah AlFarafisha Roslan


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard