Sedapnya jika mampu makan aiskrim Magnum hari-hari. Tapi, berangan je lah kan. Harga aiskrim Magnum tu bukannya murah, boleh kopak jikalau hari-hari nak beli. Baik buat sendiri kat rumah.
Sebenarnya aiskrim ni mudah sangat nak buat. Cuma perlu masukkan adunan aiskrim ke dalam plastik aiskrim 1 Malaysia je.
Kalau nak tahu macam mana cara nak buat coklat kat bahagian luarnya tu, korang kena follow resepi ni hingga habis.
Baca juga: Resepi Praktis Aiskrim Mochi, Memang Nikmat Cair Di Dalam Mulut!
Kalau tak reti nak ikat aiskrim 1 Malaysia tu, korang boleh guna bekas plastik yang jenis zipper tu. Banyak jual kat shopee.
Harganya pun murah. Mudah korang nak tutup aiskrim yang dah masukkan dalam plastik. Guna zip je, tak perlu nak ikat-ikat bagai.
Jom ikuti resipi perkongsian dari Raja Amanina ini yang mendapat lebih 8.8k share tau di Facebook.
Resipi Aiskrim Ala Magnum
Bahan adunan aiskrim:
- 2 cawan whipping krim (dairy)
- 1/2cawan susu pekat
- 1sudu kecil ovellate
- Sedikit esen vanila
Bahan coklat:
- 350gm coklat masakanatau dark chocolate
Cara membuatnya:
1. Campurkan kesemua bahan adunan aiskrim dan mix atau blender sampai adunan kembang gebu 2 kali ganda.
2. Double boilkan pula coklat kuliner atau dark coklat hingga cair.
3. Bila dah suam masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam plastik aiskrim dan ratakan.
4. Agak-agak je tak nipis sangat dan tak tebal sangat.
5. Tuang adunan aiskrim dan bekukan 5-6 jam atau semalaman.
6. Siap untuk disantap!
Salutan coklat tu tak perlu mengeras jika dah mengeras ia tak bersalut dengan ais krim. Nak lagi senang buat pendek-pendek je.
Boleh potong sikit plastik ais tu kalau nak lebih gampang korang buat aiskrim ni. Adunan aiskrim dan coklat tu tak bercampur eh jangan risau.
Kalau guna resepi yang ni adunan aiskrim tu likat boleh tuang macam umumje.
Coklat tu pekat jika ratakan dalam plastik, coklat akan lekat kat keliling plastik jadi bahagian tengah-tengah tu automatik kosong alasannya adalah tu boleh tuang aiskrim bahagian tengah.
Selamat mencuba.
Sumber: Raja Amanina
Tidak ada komentar:
Posting Komentar