Cara Buat Tart Telur Homemade, Harus Gebu Dan Sedap

tart telur


Kat kedai roti, kuih tart telur ini memang senantiasa je habis. Laku ye! Dapat pula tart telur yang crunchy di luar dan lembut di dalam.


Memang sedap. Jom kita follow resepi tart telur gebus dan sedap di sini. Boleh la buat di rumah masing-masing nanti.


Nak buat tart telur ni ada macam-macam cara juga. Kalau malas nak buat shell, ada je yang guna puff pastry secepatnya yang jual kat kedai tu.


Baca juga: Jom Belajar Buat Kulit Tart, Tak Susah Mana Pun & Boleh Buat Niaga Juga!


Tapi, teksturnya dan rasanya agak berbeza dari tart telur asli. Kalau nak lebih puas hati, baik buat shell tart/crust sendiri.


Jom ikuti resipi perkongsian dari Nor Al Fatihah ini. Min tengok pun macam menarik.


Resipi Tart Telur Homemade



Bahan kulit tart:


50 gm butter

1/2 cawan gula aising

1 biji kuning telur A

1 sudu teh esen vanila -optional

2 cawan tepung gandum*

2 sudu besar tepung jagung*


Nota: Ayak materi-bahan yang bertanda *


Bahan untuk filling telur:


6 biji telur A

1 cawan gula kastor

1 sudu teh esen vanila

1 tin susu cair

1 cawan air panas

Pewarna kuning (Optional)


Cara membuat tart telur:


Penyediaan kulit tart:


1. Kacau butter & gula dengan senduk kayu/spatula hingga sebati.

2. Campur telur & esen vanila. Kacau lagi sampai sedikit kembang.

3. Masukkan tepung gandum & tepung jagung.

4. Gaul dengan tangan hingga menjadi doh. Masukkan doh ke dalam plastik wrap.

5. Rehatkan di dalam peti ais selama 20 minit


Penyediaan filling telur:


1. Sementara doh di rehatkan, kita buat intinya dahulu. Satukan telur, gula, esen vanila, gula, susu cair dan pewarna kuning. Kacau dengan whisk hingga sebati.

2. Tuang air panas sambil di berantakan untuk elakkan inti menjadi scramble egg. Tapiskan.

3. Keluarkan doh, canai agak nipis. Masukkan ke dalam teladan aluminium mini. Tekan & kemaskan. Tuang filling sampai agak penuh.

4. Bakar di dalam panggangan yg telah di panaskan pada suhu 150C selama 35-45 minit atau sampai masak. Api bawah saja. Bergantung pada suhu oven masing-masing.

5. Sejukkan dulu, gres keluarkan dari acuan. Siap untuk dihidang.


Ha! Praktis ke susah? Praktis je kan. Kalau nak buat kuih ni mood kena on. Kalau tak, sulit juga kan. Rasa crunchy je luarnya. Dalam pun lembut sungguh!


Selamat mencuba.




Sumber: Nor Al Fatihah

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard