Cara Buat Donat Pandan Gebu Dan Amis, Rugi Tak Try

donut pandan


Jom buat donat. Tapi kali ni kita buat donat pandan pula. Beza sikit dari donat biasa.


Donat pun gebu dan amis je. Yang terpenting, proses nak buat sangatlah gampang.


Bahan yang digunakan juga tak renyah. kita akan memakai warna hijau yang ada pada daun pandan.


Baca juga: Cara Buat Donut Kampung Yang Gebu, Tak Perlu Guna Serbuk Penaik & Ovalette


Kisar dan ambil saja patinya. Tak perlu guna pewarna masakan. Guna je bahan semula jadi. Aromanya pun memikat hati!


Untuk kali ni, kita akan suguhkan keluarga kita dengan donat tradisional yang hanya ditambah 1 materi iaitu pewarna air pandan didalamnya.


Tertarik belum dewasa kita menyaksikan warnanya. Sudah tentu kuih donat pula antara hobi mereka.


Resepi donat pandan ini telah dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook iaitu Noriza Awang Hamat.


Resipi Donut Pandan



Bahan-bahan:



  • 1 peket setengah yis mauripan

  • 2 cawan air suam

  • 3 sudu besar gula

  • 1 epilog pes pandan


*Satukan semua materi dan semoga yis naik.


Bahan lain:



  • 1 kilo tepung gandum

  • 2 sudu besar susu tepung

  • 3 sudu besar susu pekat manis

  • 4 sudu besar majerin pelangi/ apa-apa je

  • Garam


Cara membuat:


1. Satukan semua materi. Gulkan sehingga menjadi serbuk.


2. Kemudian, masukkan air yis tadi.


3. Uli sehingga doh tidak menempel pada tangan. Ketepikan.


4. Biarkan doh mengembang dan naik sekali ganda.


5. Tumbukkan doh bagi doh turun. Kemudian, bentukkan doh menjadi bulat dan tekap bahagian tengahnya.


6. Habis bulatkan, biarkan doh mengembang sekali lagi baru digoreng dengan api perlahan.


7. Angkat, toskan dan boleh gulungkan dengan gula halus.


Selamat mencuba.




Sumber: Noriza Awang Hamat


Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Adbox

@templatesyard