Dah pernah cuba Korean Garlic Bread? Jom kita cuba buat guna roti buku pula.
Untuk isu, Korean Cheesy Garlic Bread ialah masakan jalanan Korea yang sangat popular. Dengan adunan keju dan sos mentega, beliau sungguh lezat dimakan jika jika periode sahaja.
Tak mampu pergi Korea, kita nikmati dulu resepi roti yang popular dari Korea ini.
Baca juga: Resepi Korean Cream Cheese Garlic Bread, Hanya Guna Roti Burger
Kalau dah nak tamat tempoh, resipi ini memang sesuai untuk korang yang taknak membazir makanan di rumah.
Jom ikuti resipi perkongsian dari Munierah Eyra ini.
Resipi Korean Cheesy Garlic Bread Guna Roti Buku
Bahan-bahan:
- Roti buku – tak kisah apa jenama
- Serbuk kacang badam / badam cincang
Bahan A:
- 1 ketul butter
- 1 biji telur
- 3-5 ulas bawang putih
- 1 sudu madu atau gula
- Serbuk parsley
Bahan B:
- 250gram krim keju
- 2 sudu susu pekat
- 3 sudu susu cair/ susu segar
Cara Buat Bahan A:
1. Mula-mula cairkan butter, lalu masukkan bawang putih dan tumis saat itu juga. Biarkan dia sejuk.
2. Kemudian, masukkan sebiji telur lalu kocak ke dalam butter garlic tadi.
3. Selepas itu, masukkan satu sudu madu dan taburkan serbuk parsley dan berantakan sebati.
Cara Buat Bahan B:
1. Campurkan krim keju dengan susu pekat.
2. Kemudian, masukkan susu cair atau susu segar dan gaul hingga sebati dan ketepikan.
Cara Buat Korean Garlic Bread:
1. Ambil sekeping roti dan buang bahagian kulitnya.
2. Letakkan krim keju tadi dan lipat kepada dua.
3. Ketip pada tepi roti dengan garfu semoga roti tersebut tak terbuka saat membakar.
4. Celupkan roti ke dalam materi A dan susun atas dulang pembakar.
5. Bakar pada suhu 160c selama 10 minit atau masak sehingga crispy.
Dah boleh siap dihidang. Sedap tau sebab crispy kat luar namun lemak berkrim di dalam.
Selamat mencuba.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar